Rudnik Sitarjevec sestavlja 42 km prepredenih opuščenih rudniških rovov. Kopanje rude v okolici Litije sega kar okoli štiri tisoč let nazaj. V rudniku Sitarejevec so kopali svinčevo in živosrebrno rudo, nekaj pa tudi ostale rude. Posebnost rudnika so tudi minerali, saj je bilo tam najdenih kar preko 60 vrst mineralov. Danes si lahko del tega rudnika tudi ogledamo

Dostop:

Ljubljana – rudnik Sitarjevec:

Razdalja: 40 km

Čas vožnje: 40 min

Maribor – rudnik Sitarjevec:

Razdalja: 117 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Koordinate vhoda v rudnik Sitarejevec: 46.049925°N / 14,830885°E

Naslov: Sitarjevška cesta 46, 1270 Litija

Škrati v rudniku Sitarjevec

Čas ogleda: 1 h

Primerno za: vse skupine obiskovalcev, tudi za starše z nosilkami za otroke

Primeren čas obiska: v vseh letnih časih in ob vsakem vremenu

Oprema: v rudnik lahko gremo v udobnih oblačilih, ki zadostujejo za stalno temperaturo v rudniku 10 °C. Za ogled rudnika prejmemo čelade ob vstopu v rudnik.

Najava za ogled rudnika: za rezervacijo termina ogleda je potrebno poklicati na Turistično informacijski center Litija na telefonsko številko 070 700 484 ali pa pisati na mail info@visitlitija.si

Cenik in odpiralni čas: https://rudniksitarjevec.si/cenik/

Rudnik Sitarjevec

DOSTOP:

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti in le to zapustimo nekaj km iz Ljubljane ter nadaljujemo po regionalni cesti do Litije, kjer pa že opazimo smerokaze za rudnik Sitarjevec.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti in le to zapustimo na Trojanah. Peljemo se po regionalni cesti v smeri Zagorja ob Savi, kjer nadaljujemo desno v smeri Litije. Ko prispemo v Litijo, sledimo smerokazom za rudnik Sitarjevec.

RUDNIK SITARJEVEC ZA OTROKE

Ogled rudnika

Že sama hoja po rudniku je za otroke nekaj posebnega. Za ogled potrebujemo cca eno uro. Hoja po rudniku je enostavna in primerna tudi za najmlajše.

Ogled rudnika s škratom

V kolikor se odločite za ogled rudnika s škratom, bo animator oblečen v škrata otrokom pokazal rudnik na zelo duhovit način.

Čas za malico

Ob parkirišču pred rudnikom se nahaja več klopi in miz, ki so odlična ideja za imeti malico.

Rudnik Sitarjevec v decembru

Rudnik Sitarjevec je še posebej zanimiv v mesecu decembru, ko so v njem razstavljene mineralne jaslice.