Rogatec je prava zakladnica zanimivosti za vso družino. Veličastni dvorec nudi vpogled v zgodovino, ne samo z ogledom čudovitih razstav, temveč tudi z zanimivimi delavnicami. Bližnji konjeniški klub popestri dan z jezdenjem konj in ogledom hleva. Poleg konjeniškega kluba pa stoji muzej, ki je še posebej vreden ogleda. V muzeju dobimo občutek, kot da smo v času, ko še ni bilo tehnologije, ko se je še vse delalo na roke in ko je druženje in igra potekalo na povsem drugačen in z naravo povezan način. Piko na i pa v muzeju da peka slastnih žulik, ki si jih izdelamo sami. Pohod si lahko nato privoščimo do bližnjega razglednega stolpa. Na Rogatec imamo v enem dnevu torej dva lepa razgleda, z dvorca Strmol ter razglednega stolpa. Lahko se podamo še do Ribnika, kjer priporočamo sprehod okoli njega. Rogatec torej nudi zanimiv, poučen, aktiven izlet za ves dan.

Dostop do Rogatca:

Ljubljana – Rogatec:

Razdalja: 120 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Maribor – Rogatec:

Razdalja: 55 km

Čas vožnje: 47 min

Naslov: Pot k ribniku 3, 3252 Rogatec

Koordinate parkirišča pri dvorcu Strmol Rogatec: 46.230295°N / 15.697878°E

Koordinate Muzeja na prostem in Konjeniškega kluba Strmol: 46.233221°N / 15.701918°E

Koordinate ribnika: 46.244298°N / 15.692293°E

Muzej na prostem, Rogatec

Ogled zanimivosti v Rogatcu:

Čas ogleda: ves dan oziroma po želji

Primerno za: družine z majhnimi otroki ter tudi vse ostalo.

Vozički: z vozičkom je možno dostopati do muzeja na prostem, konjeniškega centra, dvorišča dvorca, s športnimi vozički tudi okoli ribnika. Do razglednega pot ni primerna za vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu.

Kako na ogled: za delavnice in jezdenje konj priporočamo predhodno najavo.

Spletna stran: https://www.rogatec.si/

Kontakt: 040 373 000, info@rogatec.si; kontakt konjeniškega kluba: 03 582 77 70.

Muzej na prostem, Rogatec

OPIS DOSTOPA DO ROGATCA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Dramlje, Šentjur. Zapeljemo se do Šentjurja, kjer nato sledimo oznakam za Šmarje pri Jelšah. Peljemo se skozi Šmarje pri Jelšah, mimo Rogaške Slatine in nekaj kilometrov za Rogaško Slatino prispemo do Rogatca. Skrenemo levo v staro mestno jedro ter sledimo oznakam za dvorec Strmol. Parkiramo na urejenem parkirišču pod dvorcem.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Hrvaške. Izberemo izvoz Zakl. Nato se peljemo v smeri Rogatca in Rogaške Slatine. Peljemo se skozi kraje Kozminci, Žetale, Čermožiše, Sveti Jurij in prispemo do Rogatca. Ko prispemo do Rogatca, sledimo oznakam za dvorec Strmol. Parkiramo na urejenem parkirišču.

Dostopi so možno tudi iz Slovenske Bistrice, Podčetrtka, s strani Hrvaške…

KAJ SI OGLEDATI V ROGATCU

Dvorec Strmol

Nad starim jedrom Rogatca se dviga čudovit dvorec, katerega zgodovina sega v leto 1436. Danes je v dvorcu več slikovitih razstav, poročna dvorana, različne delavnice. Za otroke in tudi ostale so zelo zanimive delavnice steklarstva, lončarstva, pletenja iz šibja in ličja… Prav tako je za otroke prava atrakcija začasna razstava pravljic. Rokodelske delavnice potekajo: april – oktober ob nedeljah od 15:00 – 17:00 ter od novembra do marca ob sobotah od 10:00 do 12:00.

Delovni čas muzeja dvorca Strmol:

  • april – oktober: od torka do nedelje od 10:00 – 18:00
  • november – marca: ob sobotah od 10:00 – 16:00.

Konjeniški klub Strmol

V Konjeniškem klubu se lahko podamo na terensko ježo, v koliko smo usposobljeni jahači. Otroci pa lahko jezdijo konje v spremstvu izkušenih jahačev v maneži. Nudijo tudi šolo jahanja, poletne tabore, tematske dogodke.

Muzej na prostem

V muzeju na prostem, ki velja za največji slovenski muzej na prostem, pobližje spoznamo ljudsko stavbarstvo subpanonskega tipa. V muzeju organizirajo doživljajske delavnice, med katere spadajo peka žulik v krušni peči, plesna, glasbena, kovaška, čebelarska, kamnoseška, zeliščarska delavnica. Vse delavnice so vštete v vstopnino, torej ni dodatnega plačila za delavnice. Delavnice potekajo: april – oktober ob petkih in sobotah od 15:00 – 17:00 ter od novembra do marca ob sobotah od 13:00 do 15:00.

Delovni čas muzeja na prostem:

  • april – oktober: od torka do nedelje od 10:00 – 18:00
  • november – marca: ob sobotah od 10:00 – 16:00.

Razgledni stolp

Razgledni stolp se nahaja nad Muzejem na prostem. Do njega potrebujemo je 10 minut hoje po lepo urejeni poti. S stolpa se razprostira lep razgled, še posebej na Donačko goro.

Ribnik Rogatec

Do ribnika je cca 10 minut vožnje iz centra Rogatca. Ribnik je idealna točka za sprehode in počitek v lepi naravi. Priljubljen je tudi za ljubitelje ribolova.

ROGATEC ZA OTROKE

Dvorec Strmol

Dvorec je urejen tako, da tudi otroci neizmerno uživajo ob ogledu. Poleg delavnic tam otroke preseneti tudi predstavitev pravljičnih junakov.

Rokodelske doživljajske delavnice

Rokodelske doživljajske delavnice na dvorcu Strmol in v Muzeju na prostem so prava atrakcija za otroke. Otroci si pod strokovnim vodstvom sami izdelajo najrazličnejše izdelke, katere lahko nato odnesejo s seboj za spomin. Še posebej zanimiva pa je peka žulik.

Z Rogatkom po Muzeju na prostem Rogatec

Ogled Muzeja na prostem Rogatec je za otroke še posebej zanimiv s knjižico napotkov za iskanje zakladov. Ob tem otroci spoznajo mnogo poučnega in ob tem neizmerno uživajo.

Pohod na razgledni stolp

Pohod je kratek in zato primeren že za tiste otroke, ki so komaj shodili. Pot je lepo urejena in ves čas se nam med pohodom razprostirajo čudoviti razgledi.

Jezdenje konj

Večina otrok obožuje konje. V Konjeniškem klubu Strmol so še posebej naklonjeni otrokom. Tam imajo otroci možnost jezdenja konj v maneži, lahko si ogledajo tudi hlev, za tiste strastne ljubitelje konj pa prirejajo tudi poletne tabore.

Organizirani programi

Za ogled in doživetja Rogatca si lahko izberemo tudi vodene oglede. Na voljo je već različnih programov. Več o programih: https://www.rogatec.si/wp-content/uploads/2019/04/Programi_Rogatec_SLO_2019_splet.pdf