Rifnik je hrib nas Šentjurjem, kjer se danes nahaja arheološko najdišče. Hrib je bil namreč poseljen že v mlajši kameni dobi. Danes pa zaradi zanimivih arheoloških ostankov, zgodovine in čudovitega razgleda vabi pohodnike od blizu in daleč.

Dostop do izhodišča

Ljubljana – Šentjur:

Razdalja: 92 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Šentjur:

Razdalja: 50 km

Čas vožnje: 40 min

Koordinate izhodišča, Šentjur: 46.2026°N / 15.3932°E

Rifnik

Opis pohodne poti na Rifnik:

Izhodišče: Šentjur

Nadmorska višina izhodišča: 280 m

Nadmorska višina Rifnika: 568 m

Višinska razlika: 288 m

Čas hoje: 45 min

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Za vozičke ni primerno.

Primeren čas: vsi letni časi

Oprema: običajna pohodna oprema

Pot je označena

Rifnik

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Dramlje, Šentjur. Peljemo se do Šentjurja, kjer v križišču s semaforjem v centru nadaljujemo naravnost. Peljemo se pod železniško progo in cesti v smeri proti Šentrupertu. Malo za tablo, ki označuje konec Šentjurja, na desni strani opazimo parkirišče ter planinske oznake za Resevno. Tam parkiramo.

OPIS POHODNE POTI NA RIFNIK

S parkirišča se najprej sprehodimo cca 100 metrov nazaj proti Šentjurju do avtobusne postaje. Ob avtobusni postaji opazimo oznake za Rifnik. Podamo se po označeni poti, ki nas sprva vodi po stopnicah čez travnik, nato skozi manjši pas gozda ter nas nato pripelje na asfaltirano cesto. Po asfaltirani cesti gremo do križišča, kjer nas markacije usmerijo naravnost navzgor po nekoliko slabši cesti. Med potjo se lahko podamo tudi levo navzgor do ruševin gradu Reickeneck, do katerega prispemo v 5 minutah. Na Rifnik pa nadaljujemo navzgor po poti, ki se spremeni v kolovoz in kasneje v pešpot. Kmalu prispemo na Rifnik, kjer je arheološko najdišče.

OSTALI DOSTOPI

Za otroke priporočamo pohod na Rifnik tudi iz Jakoba pri Šentjurju. Zapeljemo se do Jakoba in parkiramo na parkirišču, kjer opazimo smerokaze za Rifnik. Tudi ta pot je lepo označena in primerna za otroke. Tudi za to pot potrebujemo cca 45 minut.

RIFNIK ZA OTROKE

Pohod na Rifnik

Pohod na Rifnik je enostaven in primeren za samostojno hojo tudi za male otroke.

Arheološko najdišče

Na Rifniku se nahaja arheološko najdišče, kjer izvemo veliko zanimivega. Tudi otroci se lahko ob tem marsikaj zanimivega naučijo. V muzeju na prostem si lahko ogledamo več zanimivih arheoloških ostankov, kjer pa je tudi več tabel z opisi.

Rifnik z lepim razgledom, prostorom za igro in malico

Z vrha se razprostira lep razgled. Na travnati površini med arheološkimi najdbami si lahko privoščimo čas za igro, malico ali počitek.