Ribniki Petelinjek sestavljajo štirje ribniki, Štatenberšek, Štepihovec, Polšak in Stari gaj. V bližini ribnikov je speljana naravoslovna učna pot Petelinjek. Na krožni poti je več informacijskih tabel, kjer se lahko otroci marsikaj naučijo.

Dostop:

Ljubljana – Ribniki Petelinjek:

Razdalja: 103 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Ribniki Petelinjek:

Razdalja: 38 km

Čas vožnje: 30 min

Koordinate izhodišča: 46.32609°N / 15.52612°E

Ribniki Petelinjek

Opis pohodne poti

Pohodna pot: enostavna krožna pot

Dolžina poti: slabe 3 km

Čas hoje: z otroki cca 1 h do 1,5 h

Ob poti so informacijske table. Na vsaki tabli je tudi manjši zemljevid učne poti.

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 3 let naprej. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas pohoda: vsi letni časi

Dodatni ogledi: pohod se lahko podaljša za hojo okrog vseh štirih robnikov, za kar pa potrebujemo vsaj 2 uri hoje.

Cvetoča močvirja okoli ribnikov

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti proti Mariboru. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Ko pridemo iz avtoceste, v prvem križišču skrenemo levo ter se peljemo čez nadvoz čez avtocesto. Peljemo se skozi vasi Draža vas, Podob do vasi Koble, kjer pa skrenemo levo za vas Sveti Jernej. Od Svetega Jerneja se peljemo naprej, smer proti vzhodu. Od Svetega Jerneja do izhodišča je 800 metrov. Na levi strani ob gozdu bomo opazili učno tablo. Parkiramo nekje ob cesti.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenska Bistrica jug. Iz Slovenske Bistrice se peljemo po regionalni cesti v smeri Slovenskih Konjic. Nekaj minut iz Slovenske Bistrice prispemo na vrh hriba, kjer opazimo odcep levo za Preloge. Tam skrenemo levo ter se peljemo po viaduktu čez avtocesto. Peljemo se skozi vas Spodnje Grušovje. Ko prispemo do prednostne ceste, skrenemo desno in se peljemo do vasi Sveti Jernej. Od Svetega Jerneja se peljemo naprej, smer proti vzhodu. Od Svetega Jerneja do izhodišča je 800 metrov. Na levi strani ob gozdu bomo opazili učno tablo. Parkiramo nekje ob cesti.

OPIS UČNE POTI

Ko parkiramo, se podamo na učno pot levo ali desno. Ker gre za krožno pot, je povsem vseeno na katero stran se podamo. Ves čas sledimo shojeni poti. Med potjo bomo prišli do več učnih tabel, kjer bodo otroci spoznali marsikaj novega in zanimivega o gozdu, ribnikih, živalih ter rastlinah, ki domujejo na tem območju. Med potjo je tudi nekaj klopi za počitek.

RIBNIKI PETELINJEK ZA OTROKE

Pohod

Pohod po učni poti je enostaven in primeren za samostojno hojo tudi za majhne otroke. Zagotovo del poti prehodijo tudi dvoletniki. Dolžina učne poti je nekaj manj kot 3 km.

Poučen pohod

Na pohodu po učni poti bodo otroci s pomočjo učnih tabel spoznali marsikaj zanimivega o naravi.

Počitek in čas za igro

Na učni poti bomo videli več klopi, kjer si lahko vzamemo čas za igro, malico, počitek. Ali pa si to naredimo sami na kakšni jasi.