Ribnik vrbje je odlična ideja za sprehod, druženje, sproščanje in igro v lepi neokrnjeni naravi. Tam je bilo opaženih preko 170 vrst ptic, kar omogoča, da območje spada pod Naturo 2000. Ribnik se nahaja južno od Žalca, tik ob reki Savinji. Okoli ribnika je speljana 3 km dolga ekološka učna pot in še nekaj drugih daljših tematskih poti – Srčna pot, Hmeljarska pot in Pot ob Savinji. Na ekološki učni poti spoznamo s pomočjo informacijskih tabel mnogo zanimivega o tem okolju, občudujemo lepo naravo, ptice ter skulpture iz lesa.

Dostop do Ribnika Vrbje:

Ljubljana – Ribnik Vrbje:

Razdalja: 65 km

Čas vožnje: 50 min

Maribor – Ribnik Vrbje:

Razdalja: 63 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate parkirišča pri Ribniku Vrbje: 46.240822°N / 15.153980°E

Ribnik Vrbje

Pohod po ekološki učni poti:

Čas pohoda: krožna pot cca 1 h

Primerno za: družine z majhnimi otroki ter tudi vse ostalo.

Vozički: primerno za športne vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu.

Daljši postanki: na Ponirkovi postojanki, razglednem stolpu, pomolu. Lahko se podamo tudi do reke Savinje, ki teče v neposredni bližini.

Spletna stran: https://www.turizem-zalec.si/sl/imenik/14/ribnik-vrbje

Ribnik Vrbje

OPIS DOSTOPA DO PARKIRIŠČA PRI RIBNIKU VRBJE

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Šempeter in se zapeljemo do Žalca. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo vas in Žalec. Peljemo se do Žalca. Nato v obeh primerih sledimo oznakam za Griže. Peljemo se skozi vas Vrbje in kmalu za vasjo opazimo smerokaze za ribnik. Parkiramo na urejenem parkirišču, poleg prostora za avtodome.

OPIS EKOLOŠKE UČNE POTI

Ko parkiramo, se podamo na krožno ekološko učno pot. Lahko gremo v eno ali drugo smer. Pot je dobro označena, vodi nas po lepi naravi, ob Ribniku Vrbe ter ob reki Savinji. Vmes je več učnih tabel, kjer se lahko naučimo marsikaj zanimivega ter več klopi za počitek.

RIBNIK VRBJE ZA OTROKE

Krožna ekološka učna pot

Lepo urejena ter dobro označena krožna ekološka učna pot je zanimiva tudi za otroke. Kjer je voda, tam otroci kmalu najdejo zabavo zase. Na krožni ekološko poti se sprehodimo mimo Ribnika Vrbje ter reke Savinje.

Igrala

V bližini ribnika se nahaja Ponirkova postojanka, kjer je pravi raj za otroke. Zanimiva igrala, kjer otroci zelo uživajo, odrasli pa se lahko spočijemo na lesenih klopeh.

Lesene skulpture

Na ekološki učni poti je več zanimivih lesenih skulptur, katere so zanimive tudi za otroke.

Razgledni stolp

Ob ribniku se nahaja razgledni stolp, s katerega se lahko lepo opazuje ptice.