Rakov Škocjan je razgibana kraška dolina, ki je nastala z rušenjem in udiranjem kraške jame. Naravna mostova, jame, voda, lepa narava, pohodne poti in še mnogo lepot sestavlja Rakov Škocjan, kjer uživajo tudi otroci.

Dostop:

Ljubljana – Rakov Škocjan:

Razdalja: 44 km

Čas vožnje: 35 min

Maribor – Rakov Škocjan:

Razdalja: 170 km

Čas vožnje: 1 h 45 min

Koordinate Hotela Rakov Škocjan: 45,788742°N / 14,297787°E

Rakov Škocjan, Veliki most

DOSTOP

Iz smeri Maribora in Ljubljane se peljemo po Primorski avtocesti ter le to zapustimo pri izvozu za Unec, kjer sledimo oznakam za Rakov Škocjan. Od avtoceste do Rakovega Škocjana prispemo v 10 minutah.

RAKOV ŠKOCJAN ZA OTROKE

Pohodi

Po Rakovem Škocjanu se lahko podamo na več različno dolgih pohodov. Poti so označene in so različnih dolžin. Od dobre ure pa vse do več ur. Lahko pa se peljemo po makadamski cesti skozi Rakov Škocjan in se ustavimo vsakič, ko ob cesti opazimo kak smerokaz ter se podamo na ogled naravnih znamenitosti. Za majhne otroke je slednji način verjetno najlažji, ker je v Rakovem Škocjanu precej zanimivosti za ogled.

Naravna mostova

V Rakovem Škocjanu sta najbolj poznana Veliki in Mali naravni most. Do obeh je od ceste maksimalno 10 minut hoje in z nekaj več pazljivosti pri Malem mostu primerne tudi za otroke. Včasih je pod Velikim mostom voda, drugič ne. V kolikor je ni, otroci z veseljem plezajo po velikih kamnih pod njim.

Cerkev

V Rakovem Škocjanu je nekoč stala cerkev, od katere so danes ostale le ruševine. Do nje je od makadamske ceste cca 5 minut hoje.

Tkalca jama

Nekaj metrov od makadamske ceste je vhod v Tkalca jamo. Spust v jamo je po strmi poti, delno stopnicah, kjer nam je v pomoč jeklenica. Priporočamo previdnost za otroke, tudi čelada je priporočljiva. Skozi jamo vodi pot, saj ima jama dva vhoda. Zaradi velikih vhodov je v jami dovolj svetlobe in ni potrebno nositi lučko s seboj. Za otroke je pohod skozi jamo pravo doživetje.

Zelške jame

V sklopu Zelških jam se nahaja naravni Mali most. Pot do jam je strma, ponekod za otroke nevarna za zdrs, zato previdnost ni odveč. Po sistemu Zelških jam je speljana pot, kjer je voda je pot urejena po nasipu ali pa se čez vodo podamo po kamnitem mostu.

Udorna vrtača Kotel

V Kotlu je stalno jezerce, katerega voda niha od minimalne pa do tako visoke, da pride vse do roba vrtače. Kjer je voda, tam si otroci vedno najdejo zabavo.

Hotel

Ob hotelu, ki se nahaja na jasi sred mogočnih gozdov se lahko sprostite ob pijači in jedači, otroci pa uživajo na igralih.