Ptujsko jezero je največje slovensko umetno jezero, ki se nahaja na reki Dravi. Jezero spada pod Naturo 2000, saj tam gnezdijo mnoge ptice, med njimi tudi navadna čigra ter rečni galeb. Okrog jezera (13 km) se lahko podamo peš ali pa s kolesom. Na jezeru pa je dovoljeno veslanje, surfanje, ribolov, jadranje, vožnja s skuterji in motornimi čolni ter vejkanje.

Dostop do Ptujskega jezera, Rance:

Ljubljana – Ptujsko jezero:

Razdalja: 139 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Maribor – Ptujsko jezero:

Razdalja: 32 km

Čas vožnje: 25 min

Koordinate Ptujskega jezera: 46.411697°N / 15.889365°E

Ptujsko jezero

OPIS DOSTOPA DO PTUJSKEGA JEZERA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz avtoceste izberemo izvoz za Ptuj. Nato se peljemo po avtocesti proti Hrvaški meji, kjer pa izberemo za Ptuj drugi izvoz, kjer je tudi izvoz za Ormož. Peljemo se čez Puhov most ter prispemo v krožno križišče. Tam izberemo prvi izvoz, kjer pa je tudi smerokaz za Ranco. Po nekaj metrih nadaljnje vožnje prispemo do Rance. Parkiramo na označenem parkirišču.

Iz Maribora se peljemo proti Ptuju. Če se peljemo po avtocesti, izberemo drugi izvoz za Ptuj, kjer je tudi izvoz za Ormož. Peljemo se čez Puhov most ter prispemo v krožno križišče. Tam izberemo prvi izvoz, kjer pa je tudi smerokaz za Ranco. Po nekaj metrih nadaljnje vožnje prispemo do Rance. Parkiramo na označenem parkirišču. Če pa se peljemo po regionalni cesti, pa se peljemo skozi center Ptuja ter se usmerimo nato proti Puhovemu mostu, kjer v krožišču pred mostom izberemo izvoz za Ranco.

KAJ POČETI NA PTUJSKEM JEZERU

Pohod, kolesarjenje

Okrog Ptujskega jezera poteka večji del makadamska cesta (v bližini Ptuja je kolesarska in pohodna pot asfaltirana), kjer je dovoljeno samo za pohodništvo ter kolesarjenje. Pot je dolga 13 kilometrov. V primeru, da se nam zdi pot predolga, jo lahko skrajšamo samo tako, da se podamo en del v eno smer ter se po isti vračamo nazaj. Krajšega kroga se ne da narediti. Je pa pot ves čas ravna in nenaporna. Z lahkoto jo prehodijo ali prekolesarijo tudi otroci, ki so vajeni daljših pohodov ali kolesarskih tur. Ko parkiramo pri Ranci, se nato sami odločimo na katero stran se bomo podali. Priporočamo proti Markovcem, saj v nasprotnem primeru bi najprej prišli do centra Ptuja, kjer je več igral in bi že v začetku imeli daljše postanke z otroki.

Vodne aktivnosti

Predvsem v toplejšem delu leta so na Ptujskem jezeru na voljo mnoge vodne aktivnosti. Na Ranci je možen tudi najem čolnov itd. Ptujsko jezero pa slovi tudi po ribištvu.

Gostinska ponudba

Ob jezeru je najbolj priljubljena Ranca, kjer poleg izposoje čolnov nudijo tudi gostinske storitve. Več gostinske ponudbe pa se nahaja v mestu.

Opazovanje ptic

Na Ptujskem jezeru gnezdi več kot 230 vrst ptic, med njimi tudi redke in ogrožene vrste kot sta navadna čigra ter rečni galeb. Z opazovalnice za opazovanje ptic ob jezeru lahko na umetnih otočkih v bližini opazujemo najrazličnejše ptice.

PTUJSKO JEZERO ZA OTROKE

Kolesarjenje, pohod okrog jezera

Otroci, ki so vajeni daljših pohodov ter kolesarskih tur se lahko skupaj s starši podajo na pot okrog jezera, peš ali s kolesi. Ker je pot okrog jezera dolga 13 km, motajo starši sami preceniti, če je to primerno za njihove otroke. V nasprotnem primeru pa se lahko podate na krajši pohod ali kolesarjenje ter se po isti poti vrnete nazaj do izhodišča.

Na sprehod / pohod z vozički

Pot okrog jezera je makadamska (razen v bližini mesta). Če bi se želeli podati na pohod z vozičkom, za to priporočamo primerne športne vozičke za makadam in neraven teren (na sredini poti je namreč manjša grbina s travo).

Opazovanje ptic

Opazovanje ptic, predvsem z opazovalnice skozi daljnogled je prava atrakcija tudi za otroke.

Igrala

Na poti okrog jezera kar 5x prispemo do igral. Ena igrala se nahajajo ob Ranci, nato opazimo igrala ob avtokampu ob jezeru, v mestnem parku, mimo katerega nas vodi pot, se nahajajo dvojna jezera ter še skate park (do skate park pridemo tako, da ob mostu, ki je dovoljen samo za pešce ter kolesarje na desni strani reke Drave skrenemo levo za prvo hišo na parkirišče. Tam opazimo za parkiriščem skate park).