Prestreljenik je gora, ki se nahaja v osrčju Kaninskega pogorja. Do lepo razglednega vrha vodi zelo zanimiva zavarovana pot, ki je primerna tudi za začetnike, med katere spadajo tudi otroci. Do izhodišča se pripeljemo z gondolo.

Dostop do kabinske žičnice, Bovec:

Ljubljana – Bovec:

Razdalja: 132 km

Čas vožnje: 2 h

Maribor – Bovec:

Razdalja: 228 km

Čas vožnje: 3 h 10 min

Koordinate kabinske žičnice, Bovec: 46.332489°N / 13.538389°E

Razgled od D postaje, Kanin

Urnik in cenik kabinske žičnice

Urnik:

Ponedeljek – petek: 9:00 – 15:00 (prva gondola na Kanin pelje ob 9:00, zadnja na Kanin pelje ob 14:00, zadnja v dolino pa ob 16:00)

Cenik povratnih vozovnic:

Odrasli: 20 eur

Otroci do 15 let: 12 eur

Otroci do 6 let: brezplačno

Podrobnejši cenik je na spletni strani: https://www.kanin.si/cenik-poletje/

Kabinska žičnica, Kanin

Opis pohodne poti na Prestreljenik:

Nadmorska višina izhodišča, D postaja: 2202 m

Nadmorska višina Prestreljenika: 2499 m

Višinska razlika: 297 m

Višinska razlika na poti: 300

Čas hoje: 1 h

Primerno za: majhne otroke, ki so vajeni plezanja po feratah. A le z ustrezno opremo. Odsvetujemo pohod z nošenem otrok v nosilkah ali nahrbtnikih.

Primeren čas obiska: v času, ko ni snega in ob lepem vremenu.

Oprema: plezalni pas, samovarovalni komplet in čelada.

Sestop iz Prestreljenika:

Priporočamo sestop po delno zahtevno poti, ki vodi po grebenu Prestreljenika ter pripelje na sedlo smučišča nad D postajo. Nato se po smučišču podamo do D postaje. Za sestop potrebujemo cca 45 minut.

Prestreljeniško okno

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo za izvoz Jesenice oziroma Kranjska gora. Peljemo se po prednosti cesti vse do Italijanske meje, katero prečimo, se peljemo do Trbiža ter tam skrenemo levo za Bovec. Peljemo se mimo Rabeljskega jezera in nekaj kilometrov za jezerom ponovno prečimo mejo. Nato se spustimo po strmi cesti proti Logu pod Mangartom ter kmalu za tem prispemo v Bovec. Peljemo se po obvoznici ob Bovcu ter kmalu prispemo do smerokaza za kabinsko žičnico. Skrenemo desno, sledimo smerokazom ter parkiramo na označenem parkirišču. Do Bova lahko prispemo tudi preko Vršiča, Škofje Loke, Idrije, Nove Gorice. Ali pa se odločimo za krožno turo.

Iz Maribora je najhitrejša pot preko Dravske doline, kjer mejo z Avstrijo prečimo na mejnem prehodu Vič (pri Dravogradu). Ko prispemo do avtoceste, le tej sledimo mimo Celovca, Beljaka vse do Italijanske meje, kjer skrenemo za Trbiž. Od Trbiža pa nadaljujemo proti Bovcu. Peljemo se mimo Rabeljskega jezera in nekaj kilometrov za jezerom ponovno prečimo mejo. Nato se spustimo po strmi cesti proti Logu pod Mangartom ter kmalu za tem prispemo v Bovec. Peljemo se po obvoznici ob Bovcu ter kmalu prispemo do smerokaza za kabinsko žičnico. Skrenemo desno, sledimo smerokazom ter parkiramo na označenem parkirišču. Do Bova lahko prispemo tudi preko Kranjske gore, kjer se peljemo do Trbiža ali pa preko Vršiča. Lahko pa izberemo tudi pot preko Škofje Loke, Idrije ali Nove Gorice. Ali pa se odločimo za krožno turo.

Do izhodišča se nato podamo s kabinsko žičnico.

OPIS POHODNE POTI

Ko prispemo s kabinsko žičnico do D postaje, torej zadnje postaje, pred seboj zagledamo goro Prestreljenik. Od D postaje se podamo po markirani poti najprej navzgor po smučišču, nato pa v levo, diagonalno čez melišče. Nato skrenemo desno pod stene. Pot je precej strma in neprijetna za hojo, saj precej drsi. Zaradi melišča je bolj smiselno izbrati ta vrstni red, da se po tej poti podamo navzgor in drugi, enostavnejši poti navzdol. Ko smo tik pod stenami, nadenemo pas, samovarovalni komplet, čelado pa je smiselno nadeti že prej. S pomočjo jeklenic se nato podamo do naravnega okna, kjer je zagotovo daljši postanek. Od tam pa se podamo po vodoravni polici, ki vodi čez celi južni del Prestreljenika. Pot je lepo varovana in enostavna za hojo. Le ves čas je smiselno biti varovan s samovarovalnim kompletom. Vmes je en vertikalni spust, ki pa je kratek. Na koncu se pot priključi markirani poti iz sedla. Do vrha nas loči le še cca 10 minut hoje.

PRESTRELJENIK ZA OTROKE

Vožnja s kabinsko žičnico

Za otroke (ter tudi ostale) je zelo zanimiva že vožnja s kabinsko žičnico do izhodišča. Vožnja s kabinsko žičnico traja skoraj tri četrt ure, vmes pa nas presenečajo čudoviti razgledi.

Pohod / plezanje

Zavarovana pot na Prestreljenik je zelo zanimiva tudi za otroke, ki so željni plezanja.

Čudovit razgled

Celotna pot na Prestreljenik je lepo razgledna. Še posebej zanimivo pa je pri naravnem oknu.

Čas za malico

Otrokom malica na pohodih predstavlja zanimivo doživetje, ne le trenutek, ko je potrebno potešiti lakoto. Na zavarovani poti je nekaj mest, kjer se lahko umaknemo s poti, si tudi poiščemo košček sence ter si vzamemo čas za malico.