Prednje Robičje je manj znana gora v Julijski Alpah, v bližini Vršiča. Z vrha je lep razgled na prestale vrhove Julijskih Alp.

Dostop do izhodišča, Vršič:

Ljubljana – Vršič:

Razdalja: 96 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – Vršič:

Razdalja: 220 km

Čas vožnje: 2 h 30 min

Koordinate Vršiča: 46.433864°N / 13,74369°E

Preval Vratca

Opis pohodne poti iz Vršiča:

Nadmorska višina izhodišča: 1611 m

Nadmorska višina Prednjega Robičja: 1941 m

Višinska razlika: 330 m

Čas hoje: 1 h

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: pohodniška oprema za visokogorje

Prednje Robičje

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Tako iz Ljubljane kot Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na zadnjem izvozu pred Karavanškim tunelom. Smerokaz za Kranjsko goro. Ko prispemo v Kranjsko goro, sledimo smerokazom za Vršič. Na vrhu prelaza parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

Za otroke je najbolj priporočljiva pohodna pot iz Vršiča, ker je najkrajša in najmanj naporna. S parkirišča na Vršiču, kjer bomo v sezoni za parkirnino odšteli 5 eur za ves dan, se podamo na označeno pot za Slemenovo špico, a le do prevala Vratca. Prvi del poti je nekoliko bolj strm, dokler ne prispemo do prevala Vratca (1807 m), kjer se nam odpre lep razgled na stene Mojstrovke. Od tam pa skrenemo desno (naravnost Slemenova špica). Ta del poti je nemarkiran, ampak je pot lepo shojena in je ne moremo zgrešiti. Prvi del se zložno vzpne čez manjše travnato pobočje in kmalu preide v bolj strmi del. Pot je ponekod precej zaraščena. Kmalu prispemo na greben Robičja, od koder imamo do vrha Prednjega Robičja le še nekaj minut hoje.

PREDNJE ROBIČJE ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Prednje Robičje je enostaven, le v zadnjem delu je potrebno nekaj več pazljivosti. Na vrhu ne priporočamo, da otroci prosto tekajo naokoli ter se igrajo. Za to je bolj primerna travnata površina tik nad prevalom.

Čas za igro in malico na mehki planinski travi

Tik na prevalom Vratca je travnata površina, ki je odlično mesto za poležavanje, igro in malico. Tam lahko otroci prosto hodijo naokoli in se igrajo.

Prelaz Vršič z ovčkami

Z malo sreče bomo na prelazu naleteli na številne radovedne ovčke, ki bodo prosjačile za kakšen priboljšek. Otroci uživajo ob tem, ko jih lahko božajo.

OB POVRATKU

Ob povratku proti domu priporočamo postanek na jezeru Jasna.