Predjamski grad in pod njim zanimiva jama se nahajata ne daleč od Postojne. Že preko 800 let star grad je bil zgrajen v 123 metrov visoki navpični steni. Gre za pravi srednjeveški čudež in največji jamski grad na svetu. Pod gradom pa se skriva velika jama, katera je včasih bila tudi skrivalnica ter hlev za konje, danes pa je ogleda vredna naravna znamenitost.

Dostop do Predjamskega gradu:

Ljubljana – Predjamski grad:

Razdalja: 62 km

Čas vožnje: 50 min

Maribor – Predjamski grad:

Razdalja: 190 km

Čas vožnje: 2 h

Koordinate parkirišča pri Predjamskem gradu: 45.814211°N / 14.128339°E

Predjamski grad

Ogled Predjamskega gradu in Jame pod Predjamskim gradom

Primerno za: grad za vse obiskovalce, jama za otroke od 6 let dalje

Ni primerno za vozičke, zato priporočamo nosilke

Primeren čas opis obiska: za grad vsi letni časi, za jamo od maja do septembra

Čas ogleda: za grad cca 1h, za jamo cca 1 h

Vstopnina:

Predjamski grad: odrasli 14,90 eur; študenti 11,90 eur; otroci od 6 – 15 let: 8,90 eur; mlajši otroci 1 eur (zavarovanje).

Jama pod gradom: 10,90 eur; študenti 8,70 eur; otroci 6,50 eur

Delovni čas: od novembra do marca 10:00 – 16:00; april in oktober 10:00 – 17:00; maj, junij, september 9:00 – 18:00; julij, avgust 9:00 – 19:00. Jama od maja do septembra.

Oprema: za jamo priporočamo topla oblačila. Ker jama nima električne razsvetljave, obiskovalci lučke prejmejo pred vstopom. Za mlajše otroke priporočamo čelado.

Spletna stran: https://www.postojnska-jama.eu/sl/predjamski-grad/

Predjamski grad

OPIS DOSTOPA DO PREDJAMSKEGA GRADU

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, kjer nadaljujemo proti Primorski. Proti Primorski se peljemo tudi iz Ljubljane. Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu za Postojno. Ko prispemo do prvega križišča, skrenemo desno ter se peljemo naravnost tako dolgo, dokler ne opazimo v križišču s semaforjem smerokaza za Predjamski grad naravnost. Nato sledimo oznakam za Predjamski grad. Od izvoza z avtoceste do gradu imamo 14 km. Parkiramo na označenem parkirišču.

OGLED PREDJAMSKEGA GRADU

Grad je najbolj fascinanten od zunaj, saj je zgrajen v mogočno skalo. Vsekakor pa je zanimiva tudi njegova notranjost. Zaradi svoje edinstvene lege in kot največji jamski grad na svetu je zapisan v Guinnesovi knjigi rekordov. Gradu pa žal niso prizanesli roparji, zato je v gradu ostalo bore malo vrednejših predmetov. So pa notranjost gradu s pomočjo lutk in nekaj ostalih predmetov uredili tako, da je prijeten za ogled, še posebej otrokom. Še posebej pa so zanimive mnoge odprte linije, ki so včasih služile za obrambo gradu, danes pa skozi njih zremo zaradi lepega razgleda.

OGLED JAME POD PREDJAMSKIM GRADOM

Gre za zelo veliko jamo, drugo najdaljšo turistično jamo v Sloveniji, katere si kot turisti ogledamo 700 metrov (jama meri skupaj 14 km v štirih med seboj povezanih nadstropjih). A kljub temu dobimo občutek njene mogočnosti in lepote. Ob tem pa si lahko predstavljamo, kako je včasih jama delovala kot skrivalnica, v jami pa so imeli celo hlev za konje. V jami so bili najdeni ostanki iz kamene dobe, kar priča, da je človek že takrat prebival v jami. Ostanki pa so bili najdeni tudi iz rimskih časov. Ogled jame je možen od maja do septembra, saj v hladnejšem delu leta v njej prezimujejo netopirji in vstop vanjo ni dovoljen.

PREDJAMSKI GRAD IN JAMA POD GRADOM ZA OTROKE

Ogled gradu

Priporočamo, da ob ogledu gradu otrokom predstavite legendo o Erazmu Predjamskem. S tem so bodo otroci še toliko bolj doživeto ogledovali grad.

Zgodba o Erazmu Predjamskem

V gradu je nekoč prebival pogumen roparski vitez Erazem Predjamski. Ko se je sprl z avstrijskim cesarjem Friderikom III, se je bil primoran upirati proti sovražniku, ki je oblegal njegov grad. Po letu dni ga je izdal eden njegovih služabnikov, ki je na oknu njegove sobe prižgal svečo. Sovražniki so Erazma Predjamskega zasuli s kamnitimi kroglami. Erazmovo dekle je dalo njegovo truplo pokopati pred cerkvijo v vasi in na grob posaditi lipo. Lipa tam soji še danes in je zaradi svojega zanimivega izgleda prava atrakcija za obiskovalce.

Ogled jame pod Predjamskim gradom

Ogled jame je prava atrakcija tako za odrasle kot otroke. Poleg zanimivih zgodb o jami tam občudujemo tudi njene lepote.