»Pot iz Slog v Log« je speljana po nekdanji trasi ozkotirne železnice Trobni dol – Lahomno. Po trasi so vozili premog iz Ana rova Rudnika Trobni dol v Lahomno. Med pohodom po Tevški dolini in dolini Sopote spoznamo mnogo zanimivega. Od rudarjenja, preteklosti kraja do naravnih lepot. Med potjo je več informacijskih tabel, kjer izvemo mnogo zanimivega.

Dostop do izhodišča, Kozolec na Slogah:

Ljubljana – Kozolec na Slogah:

Razdalja: 94 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Kozolec na Slogah:

Razdalja: 69 km

Čas vožnje: 1 h

Koordinate izhodišča, Kozolec na Slogah: 46.143324°N / 15.283587°E

Ana rov

Opis pohodne poti »Pot iz Slog v Log«:

Izhodišče: Kozolec na slogah

Nadmorska višina izhodišča: 295 m

Nadmorska višina Ana rova: 489 m

Čas hoje: 1 h 30 min

Dolžina poti: 5,9 km

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Slap Lahkomniški sopot

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se po avtocesti zapeljemo do Celja, kjer izberemo izvoz Celje center. Nato se peljemo do Laškega, kjer v centru v križišču s semaforjem skrenemo levo čez most preko Savinje in se peljemo tik mimo pivovarne. Malo za pivovarno prispemo v križišče, kjer skrenemo za Marija Gradec, Lahomno. Peljemo se skozi Marijo Gradec ter Lahomno. Od križišča za Marijo Gradec in Lahomno do odcepa za kozolec, kjer je izhodišče je 3,3 km. Ko opazimo smerokaz za kozolec na Slogah, skrenemo desno in po nekaj 100 metrih prispemo do kozolca. Tam parkiramo.

OPIS POTI IZ SLOG V LOG

Pot je lepo označena, tako da je ne moremo zgrešiti. Od kozolca, kjer smo parkirali se podamo za oznakami. Med potjo pridemo do različnih točk za ogled, kjer so tudi informacijske table, s pomočjo katerih izvemo mnogo zanimivega. Videli bomo lep Lahomniški slap, tunel ozkotirne železnice, obračališče za lokomotivo, Lahomniški vintgar »Golobove peči«, se sprehodili mimo Doma strelcev in nekaj ostankov iz časa, ko je tam še obratovala ozkotirna železnica. Cilj poti pa je pri vhodu v Ana rov rudnika Trobni dol. Vračamo se po isti poti. Del poti poteka tudi po cesti, kjer pa je zelo malo prometa.

POT IZ SLOG V LOG ZA OTROKE

Pohod

Pohod ni zahteven, le v nekaterih predelih je v primeru dežja ali mokrih tal nevarnost zdrsa. Zato predvsem v delu strmih stopnic pri slapu ter dostopu do vintgara priporočamo nekaj več previdnosti.

Zanimivosti med potjo

Vsem obiskovalcem so zanimivosti med potjo kot so tunel, slap, ostanki od ozkotirne železnice, lep vintgar in vhod v Ana rov nedvomno zelo zanimive.

Počitek in čas za malico

Med potjo bomo videli tudi nekaj lesenih klopi, kjer si lahko vzamemo čas za počitek in malico.