Porezen je gora, katera ne slovi le po čudovitih razgledih, temveč tudi po zgodovini. Na vrhu je namreč spomenik NOB, tik pod vrhom nekaj bunkerjev ter ostalih ostankov Rupnikove linije. Iz tistih časov pa je tudi koča, ki je nadvse prijetna.

Dostop do izhodišča, kmetija Podhočar

Ljubljana – kmetija Podhočar:

Razdalja: 56 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – kmetija Podhočar:

Razdalja: 181 km

Čas vožnje: 2 h 30 min

Koordinate izhodišča, kmetija Podhočar: 46.19681°N / 13.99664°E

Porezen

Opis pohodne poti na Porezen

Izhodišče: kmetija Podhočar

Nadmorska višina izhodišča: 1093 m

Nadmorska višina Porezna: 1630 m

Višinska razlika: 537 m

Čas hoje: 1h 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od 4 – 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: ni primerno za vozičke.

Za otroke vzpon primeren v času, ko ni preveč snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema.

Pot je označena.

Porezen

.

Parkirnina: pred kmetijo je skrinjica z napisom, da je parkirnina 2 EUR.

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA, PARKIRIŠČE PRI KMETIJI PODHOČAR

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo do Škofje Loke. Od tam se peljemo do Železnikov ter sledimo prednosti cesti v smeri Tolmina do Petrovega Brda. Ko prispemo do planinskega doma Petrovo Brdo, skrenemo levo po strmi cesti navzgor, smer Podporezen. Ves čas se nato peljemo po prednostni cesti do zadnje kmetije, kjer parkiramo tako, da ne motimo domačinov. Tam se nahaja tudi skrinjica, kamo damo 2 EUR za parkirnino.

Do izhodišča lahko prispemo tudi iz smeti Tolmina, le da pri planinskem domu Petrovo Brdo skrenemo desno navzgor do izhodišča.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča se podamo tik pod kmetijo v gozd. Sprva hodimo po kolovozu, nato pa se priključimo planinski poti iz Petrovega Brda. Tam postane pot precej bolj strma, a nas kmalu pripelje na povsem raven del poti. Za tem pa že pridemo na travnata pobočja, od koder se začnejo razprostirati lepi razgledi. Ko prispemo na greben Porezna, naletimo tudi na prve ostanke Rupnikove linije. Kmalu pred seboj zagledamo kočo ter vrh za njo.

OSTALE POHODNE POTI

Do vrha Porezna vodi veliko različnih poti. Zgoraj opisana je najkrajša ter enostavna in zato najbolj primerna za majhne otroke. Opisi ostalih poti so na voljo: POTI NA POREZEN (https://www.hribi.net/gora/porezen/21/209).

POREZEN ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Porezen je primeren tudi za majhne otroke. Najkrajšo pot lahko prehodijo že štiriletniki, ki so vajeni hoje v hribe. Pot je v zgornjem delu zelo lepo razgledna.

Čudoviti razgledi

Čudoviti razgledi se nam začnejo odpirati že ob poti proti vrhu ter nas spremljajo vse do vrha, od koder pa se tako mi kot tudi naši otroci kar ne moremo nagledati lepot. Zelo dobro se vidi tudi Triglav.

Planinski dom na Poreznu

Tik pod vrhom se nahaja lep in prijeten planinski dom. Dom je v toplejšem delu leta odprt vsak dan, v preostalem delu leta pa ob lepih vikendih.

Hrana in prenočišča

V planinski koči na Poreznu nudijo prijetna prenočišča ter odlično domačo hrano. Prav tako so tam zelo prijazni oskrbniki.

Zgodovina

Na vrhu Porezna se nahajajo labirinti podzemnih rovov. Ti rovi povezujejo utrdbe na severni in vzhodni strani Porezna. Utrdbe imenovane Alpski zid so zgradili Italijani pred 2. svetovno vojno na mejnem področju s Kraljevino Jugoslavijo. V te namene je tudi spomenik na vrhu ter spominska tabla na planinski koči. Predvsem rovi so prava atrakcija tudi za otroke.