V bližini Laškega se nahaja eden izmed mnogih rudnikov v okolici Laškega, a edini, ki je danes odprt za obiskovalce. Imenuje se Polhova jama. V rudniku naj bi rudo kopali že v času Marije Terezije, danes pa je obisk rudnika pravo doživetje.

DOSTOP

Ljubljana – Padež 5, Laško:

Razdalja: 98 km

Čas vožnje: 1h 15 min

Maribor – Padež 5, Laško:

Razdalja: 73 km

Čas vožnje: 1 h

Koordinate izhodišča za rudnik (Padež 5): 46.172055°N / 15.273910°E

Koordinate igral v Laškem: 46.155858°N / 15.233000°E

Polhova jama, zalit rov

ČAS OGLEDA: 1 h – 1,5 h

OGLED MOŽEN ČEZ VSO LETO

SKUPINSKI/INDIVIDUALEN OGLED: možno je eno in drugo. Velikost skupine je po dogovoru.

PRIMERNO ZA: vse obiskovalce, tudi najmlajše.

Ni primerno za vozičke.

NASLOV: Padež 5, Laško, kmetija Slapšak

PREDHODNE NAJAVE: na telefon 031 336 431 ali 03 573 91 61

Vhod v Polhovo jamo

NA OGLED RUNDNIKA Z GOSPODARJEM KMETIJE SLAPŠAK

Izhodišče do rudnika je od kmetije Slapšak, do koder se lahko pripeljete z avtom. Parkirate na dvorišču kmetije. Gospodar kmetije vas sprejme ter vas pospremi do slabih 10 minut od kmetije odmaknjenega rudnika. Pot se vzpenja čez travnik nad kmetijo v gozd, kjer je vhod v rudnik. Pot je enostavna ter primerna tudi za najmlajše ter starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki. Ni pa primerna za vozičke. Povratek od jame do kmetije je po drugi poti, skozi gozd.

Rovi po rudniku so lepo urejeni in varni, tako da lahko otroci prosto tekajo po rudniku. Gospodar na ogledu rudnika pove, kako je potekalo življenje in delo rudarjev izpred 500 let ter zgodovino rudnika. Zanimivosti v rudniku poleg tega, da so tam kopali svinec in srebro so danes kraški pojavi ter zanje značilne živali. Z malo sreče bo kje iz nizkega stropa visel netopir. Največja posebno rudnika pa je rov, ki ga je zalila voda ter je v njem lestev. Kristalno čista voda omogoča pogled daleč v njegovo globino.

MALICA V JAMI

Gospodar s seboj v jamo nese tudi pleteno košaro ter med ogledom v jami iz nje izvleče domači kruh, domačo salamo ter vodo za otroke in domače vino ter žganje za odrasle. Prava rudarska malica zelo tekne v enem izmed zanimivih rovov Polhove jame.

IGRALA

Na kmetiji imajo nekaj igral, saj imajo tudi sami otroke, ki se radi družijo z obiskovalci. Med potjo do kmetije pa priporočamo postanek v centru Laškega v parku, kjer so ob Savinji zelo zanimiva igrala. Poleg je tudi lokal ter klopce.