V Pokrajinskem muzeju Celje spoznamo kulturno dediščino Celja in celjske regije od prazgodovine do 1. svetovne vojne. Zanimivosti si lahko ogledamo v dveh zgradbah, v Knežjem dvoru in Stari grofiji.

Dostop do parkirišča pri Pokrajinskem muzeju Celje:

Ljubljana – parkirišče pri Pokrajinskem muzeju Celje:

Razdalja: 77 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – parkirišče pri Pokrajinskem muzeju Celje:

Razdalja: 55 km

Čas vožnje: 40 min

Koordinate parkirišča pri Pokrajinskem muzeju Celje: 46.228846°N / 15.260293°E

Pokrajinski muzej Celje

Pomembno:

Primerno za: vse vrste obiskovalce

Primerno za vozičke: da

Primerno za otroke: od cca 4 let naprej

Čas ogleda: priporočamo vsaj 2 h oziroma več

Spletna stran: https://www.pokmuz-ce.si/sl/

Kontakt: muzej@pokmuz-ce.si; 03 42 80 962; 031 612 618

Odpiralni čas: marec – oktober: vsak dan od 10:00 – 18:00, ob ponedeljkih in praznikih zaprto. November – februar: vsak dan od 10:00 – 16:00, ob nedeljah, ponedeljkih in praznikih zaprto.

Vstopnina: https://www.pokmuz-ce.si/sl/home/vstopnina-in-vodeni-ogledi/

Pokrajinski muzej Celje

OPIS DOSTOPA DO POKRAJINSKEGA MUZEJA CELJE

Iz avtoceste pri Celju izberemo izvoz za Celje center. Nato se peljemo v smeri centra in ko na levi strani opazimo avtobusno postajo, v križišču s semaforjem skrenemo desno. Peljemo se po prednostni cesti, mimo bolnice in v križišču s semaforjem za bolnico peljemo naravnost. V naslednjem križišču skrenemo levo ter prispemo na veliko parkirišče, kjer parkiramo. Tam je potrebno plačati parkirnino. Pred seboj pa že zagledamo veliko starinsko zgradbo, Knežji dvor. Vhod je z druge strani, od parkirišča. Do Stare grofije pa gremo peš cca dve minuti od Knežjega dvora po enosmerni ulici v smeri centra. Nato opazimo smerokaz desno za Pokrajinski muzej Celje. Takoj, ko skrenemo desno, pred seboj že vidimo Staro grofijo.

STALNE, OBČASNE IN ZUNANJE RAZSTAVE

V muzeju je na voljo 8 stalnih razstav. To so:

  • Od šivanke do zvezd – prazgodovina
  • Alma M. Karlin Poti
  • Grofje Celjski
  • Celeia – mesto pod mestom, Knežji dvor
  • Kulturnozgodovinska zbirka
  • Od gotike do historizma po korakih
  • Lapidarij
  • Celjski strop

V muzeju pa skrbijo tudi za občasne in zunanje razstave, katere so objavljene na spletni strani: https://www.pokmuz-ce.si/sl/razstave/stalne-razstave/

Celjski strop

CELEIA – MESTO POD MESTOM

Eden najbolj atraktivnih ogledov v Pokrajinskem muzeju Celje je nedvomno Celeia – mesto pod mestom. Nahaja se v kleti Knežjega dvora, kjer so na ogled ostanki antične Celeje. Sprehodimo se lahko po tlakovani rimski cesti med starodavnimi zidovi.

CELJSKI STROP

Celjski stop sodi med osrednje zanimivosti muzeja. Čudovit strop daje 3D občutek in najlepše ga opazujemo tako, da se uležemo na za to pripravljene klopi.

ALMA M. KARLIN POTI

Svetovna popotnica, pisateljica, ljubiteljska raziskovalka, poliglotka in teozofinja Alma je prepotovala velik del sveta med leti 1919 in 1927. Potovala je sama in se preživljala z lastnim delom. Velja za največjo popotnico vseh časov.

POKRAJINSKI MUZEJ CELJE ZA OTROKE

V muzeju je poskrbljeno tudi za otroke. Poleg razstav, ki pritegnejo otroke je na voljo nekaj razstavnih artiklov posebej za njih. Zanimivi so na primer leseni konjički, nadenejo si lahko viteško čelado, poskusijo pisati s peresom itd. Za otroke se pripravljajo tudi različne razstaven, običajno je zanje posebej poskrbljeno v času počitnic, vse pa objavljajo na spletni strani: https://www.pokmuz-ce.si/sl/aktualno/

SPOMINČKI

V muzeju je v vsaki zgradbi po ena trgovinica, kjer lahko kupimo spominčke ali pa poučne in zanimive knjige. Na voljo je tudi spletna prodaja: https://www.pokmuz-ce.si/sl/trgovina/publikacije/