Pogorevc je gozdnati vrh nad Žerjavom, v bližini Črne na Koroškem. Četudi se vrh ne more pohvaliti z lepimi razgledi, privablja pohodnike iz različnih koncev. Razlog za to je cvetenje avriklja v spomladanskem času. Med potjo proti vrhu hodimo med cvetočimi pobočji avriklja ter tudi resja.

Dostop do izhodišča, Žerjav:

Ljubljana – Žerjav:

Razdalja: 107 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Maribor – Žerjav:

Razdalja: 85 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Koordinate izhodišča, Žerjav: 46.485466°N / 14.872781°E

Pogorevc

Opis pohodne poti na Pogorevc:

Izhodišče: Žerjav

Nadmorska višina izhodišča: 536 m m

Nadmorska višina Pogorevca: 1076 m

Višinska razlika: 540 m

Čas hoje: 1 h 45 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni veliko snega in ob lepem vremenu.

Oprema: oprema za visokogorje

Pot ni označena.

Pot na vrh Pogorevc

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo proti Mariboru. Avtocesto zapustimo na izvozu za Šentrupert. Peljemo se v smeri Logarske doline, a le do Letuša. V Letušu skrenemo desno ter sledimo oznakam za Šoštanj. Ko prispemo v Šoštanj pa sledimo oznakam za Črno na Koroško. Peljemo se preko prelaza Sleme in kmalu za prelazom prispemo v Črno na Koroškem. V centru Črne v krožnem križišču skrenemo desno ter se peljemo v smeri Mežice. Po nekaj minutah vožnje pa že prispemo v Žerjav, kjer kmalu za bencinsko črpalko opazimo oznako za Uršljo goro v desno. Tam skrenemo in se peljemo do podružnice osnovne šole, kjer parkiramo.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini do Dravograda. V Dravogradu v križišču pred mostom čez reko Dravo skrenemo levo in se peljemo čez most. Sledimo prednostni cesti do krožnega križišča, kjer skrenemo desno za Ravne na Koroškem. Ko prispemo v Ravne na Koroškem pa sledimo oznakam za Prevalje, Mežico in Črno na Koroškem. Peljemo se tako daleč, da prispemo v Žerjav, ki se nahaja tik pred Črno na Koroškem. V Žerjavu pred bencinsko črpalko opazimo smerokaz za Uršljo goro v levo. Tam skrenemo in se peljemo do podružnice osnovne šole, kjer parkiramo.

OPIS POHODNE POTI NA VRH POGOREVC

Ko parkiramo na parkirišču pred podružnici osnovne šole, se podamo do stanovanjskih blokov v bližini, kjer opazimo smerokaz za Dukles. Vzpnemo se po makadamski cesti, ki nas vodi nad naselje do travnika. Prečimo strm travnik ter prispemo na gozdno cesto. Tej cesti sledimo dokler, da opazimo na desni strani oznako za Dukles. Tam je začetek neoznačene steze. Po ozki gozdni poti se vzpenjamo proti Pogorevcu. V spomladanskih mesecih hodimo med cvetočimi pobočji avriklja ter resja, Ko prispemo do lovske koče Dukles, skrenemo levo in po nekaj minutah prispemo na vrh Pogorevca.

POGOREVC ZA OTROKE

Pohod

Pohod je za majhne otroke precej dolg, strm in zahteva precej višinske razlike. Zato priporočamo, da se na pohod z majhnimi otroki podate le, če so ti vajeni daljših pohodov. Prav tako priporočamo za starše, ki se odločijo za nošenje otrok v nosilkah ali nahrbtnikih. Med potjo je tudi nekaj strmih delov, predvsem tam, kjer med skalnatimi predeli uspevajo avriklji. Priporočamo previdnost.

Opazovanje avrikljev, resja ter ostalih cvetlic

Med potjo bomo v spomladanskih mesecih lahko opazovali cvetenje avrikljev, resja in še mnogih ostalih cvetlic. Zanimivo doživetje tudi za otroke.

Lovska koča Dukles

Pri lovski koči Dukles je več lesenih klopi, kjer se lahko spočijemo, si privoščimo malico ter tudi igro z otroki.