Planina pri Sevnici je majhen kraj v osrčju Kozjanskega. Istoimenski grad Planina se dviga na mogočni pečini nad strnjenim vaškim jedrom, na drugo stran pa si grad v oči zre s cerkvijo sv. Križa, do katere vodi križev pot.

Dostop do Planine pri Sevnici:

Ljubljana – Planina pri Sevnici:

Razdalja: 109 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – Planina pri Sevnici:

Razdalja: 66 km

Čas vožnje: 1 h

Koordinate centra Planine pri Sevnici: 46.104281°N / 15.405628°E

Planina pri Sevnici

Pomembni podatki:

Izhodišče za pohod na grad in/ali do cerkve sv. Križa je v centru Planine pri Sevnici. Parkiramo na urejenem parkirišču blizu trgovine, pekarne.

Čas hoje do gradu: 20 min

Čas hoje do sv. Križa: 45 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: do gradu lahko gremo z vozički, do sv. Križa pa samo peš.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni preveč snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Klopca ljubezni

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA, PLANINA PRI SEVNICI

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Mariboru. Iz Maribora se peljemo po avtocesti proti Ljubljani. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Šentjur. Peljemo se do Šentjurja, kjer v centru skrenemo levo, smer Rogaška Slatina. V naslednjem križišču ponovno levo, smer Rogaška Slatina ter nato nekaj metrov za tem desno, smer Kozje, Planina pri Sevnici. Nato ves čas sledimo oznakam za Planino pri Sevnici. Od Šentjurja do Planine pri Sevnici je cca 20 min vožnje (17 km).

OPIS POHODNE POTI DO GRADU PLANINA

Ko parkiramo v centru, se podamo v smeri proti gradu. Glede na to, da se grad dobro vidi iz centra, z orientacijo ni nobenih problemov. Do gradu vodi za promet zaprta asfaltirana cesta. Že med potjo se nam odpirajo lepi razgledi na Planino ter njeno okolico. Lahko si ogledamo zunanjost ter skozi odprtino del notranjosti gradu. Priporočamo nadaljevanje pohoda po grebenu, zahodno od gradu, kjer je grajski park. Prispemo do mogočnega drevesa, kjer se otroci radi igrajo skrivalnice. Čudoviti razgledi so tudi z na novo zgrajenega razglednega stolpa. Tu se odvijajo razne prireditve, poroke. Vračamo se po isti poti.

Soteska

V kolikor so prostori v razglednem stolpu odprti, lahko dostopamo do zanimive soteske, ki je sicer zaprta z rešetkami. Je pa zanimiva za ogled.

Grajski park

Grajski park se nahaja na grebenu, zahodno od gradu. Lepa urejena stezica je idealna za sprehod po grebenu. Vmes prispemo do mogočne lipe, ki je znotraj votla.

OPIS POHODNE POTI DO CERKVE SV. KRIŽA

Iz centra, kjer smo parkirali se podamo peš nazaj do bencinske črpalke, kjer skrenemo levo ter nekaj metrov za tem desno navzgor po še vedno asfaltirani cesti. Kmalu prispemo do večjega gospodarskega poslopja, do koder pa se lahko tudi zapeljemo ter tam parkiramo in si tako skrajšamo pot za cca 10 minut. Pot je označena, hkrati pa se ves čas tudi vidi cerkev, tako da je ne moremo zgrešiti. V zadnjem delu poti hodimo po ozki gozdni stezi, ki nas pripelje do križev pota. Posebnost tega križevega pota je, da ima samo 12 kapelic, postaj. Nikoli niso naredili še zadnjih dveh. Ko premagamo vseh 12 postaj, prispemo do travnatega predela, kjer se na vrhu, na lepo razgledni točki nahaja cerkev. Poleg pa klopca ljubezni.

PLANINA PRI SEVNICI ZA OTROKE

Pohod na grad

Pohod do gradu ter razglednega stolpa je kratek, enostavne ter primeren tudi za vozičke. V kolikor nadaljujemo v grajski park, ni primerno za vozičke. V grajskem parku je za otroke največja atrakcija votla lipa, kamor radi zlezejo.

Pohod do cerkve sv. Križa

Za otroke priporočamo, da se zapeljete nekoliko bližje, kot je zgoraj opisano, da ni potrebno hoditi po glavni cesti. Križev pot je zanimiv tudi otrokom, saj z veseljem tekajo od ene do druge kapelice ter jih odštevajo in se tako veselijo cilja. Na vrhu stoji cerkev, pred njo pa na lepi razgledni točki klopca ljubezni. Te klopce so še posebej zanimive otrokom. Na drugi strani cerkve pa je v senci pod mogočnimi drevesi še nekaj lesenih klopi.