Piran je zaradi svoje zgodovinske podobe, ozkih ulic in mnogih zanimivosti, ki se skrivajo v njem najbolj priljubljeno obmorsko mestece v Sloveniji za izlet. Mesto preseneča tako otroke kot ostale obiskovalce.

Dostop do Pirana:

Ljubljana – Piran:

Razdalja: 119 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Piran:

Razdalja: 245 km

Čas vožnje: 2 h 15 min

Primeren čas obiska: vsi letni časi

Koordinate Pirana (garažna hiša Arze): 45.526228°N / 13,574363°E

Koordinate Pirana (garažna hiša Fornače): 45.519762°N / 13,569469°E

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok ter vozičke

Piran

Vstopnine in odpiralni časi:

Muzej školjk in polžev:

Cenik: odrasli 5 €, študenti, dijaki in skupine nad 10 oseb 3 €, predšolski otroci 1 €, družina 10 €.

Odpiralni čas: 1.3. – 30.11. od 11.00 do 17.00. (od 1.6. – 30.9. je odprt vse dni v tednu, v preostalih terminih so ponedeljki zaprti). Od 1.12. do 31.12. je odprt samo med vikendi in prazniki od 11.00 do 17.00.

Akvarij Piran:

Cenik: odrasli 7 €, otroci od 2. do 15. leta, dijaki, študenti, upokojenci 4 €, družina 15 €, skupine nad 10 oseb – 4 € / osebo, skupine nad 10 oseb z vodenjem – 8 € / osebo.

Odpiralni čas: 10.00 – 17.00/21.00 (odvisno od letnega časa). Akvarij je med letom ob ponedeljkih zaprt.

Obzidje:

Cenik: odrasli 2 €, študenti 1,5 €, skupine nad 15 oseb 1,60 €, otroci do 12. leta brezplačno

Odpirali čas: od 8:00 do mraka

Piran

DOSTOP

V mestu Piran ni dovoljeno parkiranje za obiskovalce, temveč samo za imetnike abonmajev. V mesto se lahko zapeljemo z avtom brezplačno, a le za 15 minut. Pred mestom sta na voljo dva večja parkirišča. Garažna hiša Arze nad mestom v bližini obzidja ter garažna hiša v bližini obale, Fornače. Od Fornač do Tartinijevega trga vozi brezplačen mini bus. Sicer pa je od ene in druge garažne hiše do Tartinijevega trga cca 10 do 15 minut hoje.

KAJ SI OGLEDATI V PIRANU

Obzidje

Obzidje je bilo zgrajeno okoli starega mestnega jedra zaradi zaščite pred sovražniki. Ostanki obzidja, od koder se razprostira čudovit razgled na Piran in okolico daje mestu Piran posebno vrednoto. Zanimivo je tudi za otroke, za katere pa je zaradi strmih stopnic potrebne nekaj več previdnosti.

Tartinijev trg

Tartinijev trg je najbolj poznana turistična točka v mestu Piran. Včasih so se na mestu današnjega trga zibale ladje. Kasneje so ga zasuli z ostanki obzidja, nekaj časa je od tam potekala celo električna železnica, danes pa je velik trg raj za obiskovalce in druženje.

Trg 1. maja

Med ozkimi ulicami Pirana se skriva majhne prikupen trg imenovan Trg 1. maja. V sredini trga stoji kamniti zbiralnik deževnice, poleg so lokali, včasih pa je tu stala mestna palača.

Cerkev sv. Jurija

Cerkev sv. Jurija se nahaja na lepo razglednem delu nad mestom. Sprehod do cerkve je zelo zanimiv, saj se sprehodimo skozi ozke ulice Pirana ter prispemo na zelo lepo razgledno točko ob cerkvi. Notranjost cerkve pa na freskah skriva simbole Pirana.

Akvarij Piran

Majhen akvarij, ki pa je pol zanimivosti tako za otroke kot odrasle. V akvariju si lahko ogledamo mnogo posebnih vrst morskih živali.

Muzej školjk in polžev Piran

V muzeju si lahko ogledamo nad tri tisoč školjk in polžev iz vseh morij in kontinentov sveta, mnogih jezer, rek ter jam. V muzeju imajo tudi kotiček za otroke, kjer se otroci lahko igrajo, rišejo ter prisluhnejo zvoku oceana iz polžev. Da, polžev, saj tam spoznamo, da je marsikatera za nas do sedaj školjka, dejansko polž.

Obala

Obala ob Piranu je zelo zanimiva za sprehode ter kopanje. Kamnita obala, kjer so vmes urejeni dostopi do morja, na drugi strani pa vrsta lokalov.