Piramida je preplet mestnega parka, vinogradov, arheološkega najdišča ter lepe razgledne točke. Nahaja se tik nad Mariborskim mestnim parkom.

Dostop do izhodišča, parkirišče ob mestnem parku, Maribor:

Ljubljana – parkirišče ob mestnem parku, Maribor:

Razdalja: 129 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Priporočamo parkiranje na parkirišču ob cesti med Akvarijem – Terarijem Maribor ter Tremi ribniki.

Koordinate izhodišča, parkirišče ob mestnem parku, Maribor: 46.567618°N / 15.648679°E

Piramida

Opis pohodne do Piramide:

Izhodišče: Mestni park Maribor

Nadmorska višina izhodišča: 280 m

Nadmorska višina Maistrovega stolpa: 384 m

Višinska razlika: 104 m

Čas hoje: 20 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Primerno za športne vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu, saj se z vrha razprostira čudovit razgled.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena.

Piramida

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti do Maribora, kjer za Maribor izberemo izvoz center. Peljemo se po Ptujski cesti proti centru ter sledimo oznakam za železniško postajo. Ko prispemo do železniške postaje, se peljemo še malo naprej proti severu, Šentilju ter nato skrenemo levo na Tomšičevo ulico. Po Tomšičevi ulici se peljemo ves čas naravnost, dokler ne bomo prispeli do parka. Skrenemo desno ter se ob parku peljemo še nekaj metrov naprej. Ko opazimo na desni strani oznako za pohodno pot na Piramido, bomo kmalu za to oznako na levi strani ceste opazili parkirišče, kjer parkiramo.

OPIS POHODNE POTI NA PIRAMIDO

S parkirišča se podamo nekaj metrov nazaj po cesti, od koder smo se pripeljali ter se nato usmerimo na označeno pot na Piramido. Nekaj metrov za tem že lahko izberemo med dvema potjo med vinogradi ter potjo, ki je nekoliko daljša ter vodi skozi gozd in čez travnik. Lahko pa si izberemo tudi krožno pot. Najlepša je pot je med vinogradi, kjer se ves čas razprostira lep razgled. Za pot med vinogradi bomo z otroki potrebovali cca 20 minut, za pot čez gozd pa kakšne 5 do 10 minut več.

PIRAMIDA IN MESTNI PARK ZA OTROKE

Pohod

Pohod na vrh Piramide je enostaven, kratek ter primeren za samostojno hojo že za triletne otroke, morda celo dvoletnike. Pot je speljana med vinogradi, kar jo že samo po sebi naredi zelo lepo.

Razgled

Razgled z vrha je čudovit in to je glavni razlog obiska Piramide.

Počitek med potjo ali na vrhu

Med potjo ter na vrhu je na voljo več klopi, kjer si lahko privoščimo čas za počitek.

Informacijske table

S pomočjo informacijskih tabel, na pohodu izvemo več o Piramidi, arheološkem najdišču, vinogradu.

Arheološko najdišče

Na vrhu, za kapelico sv. Marije se nahaja arheološko najdišče. Tam je nekoč stal grad. O zgodovini si lahko več preberemo na informacijski tabli ter o tem poučimo tudi otroke.

Ostali izleti v bližini

Priporočamo še pohod na Kalvarijo ter obisk MESTNEGA PARKA MARIBOR, kjer bodo otroci uživali ob ogledu akvarija – terarija, na zanimivih igralih ter sprehodu ob Treh ribnikih.