Nekdanja partizanska vojna bolnica, imenovana Franja, se nahaja v soteski Pasice nad Dolenjim Novaki. Delovanje bolnice je bilo od konca leta 1943 do maja 1945. Številne manjše barake, ki so stisnjene v sotesko, so prava atrakcija za ogled. Leta 2007 je bila bolnica zaradi neurja skoraj v celoti uničena, a so ponovno postavile barake, kot so bile prej.

Dostop do izhodišča, Dolenji Novaki

Ljubljana – Dolenji Novaki:

Razdalja: 54 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Dolenji Novaki:

Razdalja: 177 km

Čas vožnje: 2 h 10 min

Koordinate izhodišča, Dolenji Novaki: 46.1501°N / 14.0273°E

Partizanska bolnica Franja

Opis pohodne poti do partizanske bolnice Franja

Izhodišče: Dolenji Novaki

Nadmorska višina izhodišča: 494 m

Nadmorska višina bolnice Franja: 601 m

Višinska razlika: 107 m

Čas hoje: 20 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 – 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: v času odprtja, torej v toplejšem delu leta (od 1. aprila – 31. oktobra). Z otroki priporočamo pohod ob lepem vremenu, saj zna bit v primeru dežja pot na nekaterih delih spolzka.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Partizanska bolnica Franja

Pomembni podatki

Odpiralni čas: od 1. aprila – 30. septembra od 9:00 – 18:00, od 1. oktobra – 31. oktobra od 9:00 – 16:00. Od 1. novembra do 31. marca v primeru ugodnih vremenskih razmer za najavljene skupine.

Vstopnina: odrasli 7 EUR, mladina 5 EUR, predšolski otroci imajo brezplačen vstop. Več podatkov o vstopnicah na: VSTOPNICE BOLNICA FRANJA

Kontakt:

Partizanska bolnica Franja

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo do Škofje Loke. Od Škofje Loke nadaljujemo do Gorenje vasi, nato do Hotavelj, kjer skrenemo desno za Gorenje in Dolenje Novake. Tam bomo že opazili smerokaze za partizansko bolnico Franja.

Do izhodišča pa lahko prispemo tudi s Primorske strani in sicer preko Idrije ali Cerkna.

OPIS POHODNE POTI DO PARTIZANSKE BOLNICE FRANJA

Ko parkiramo na označenem parkirišču, se podamo peš po označeni poti, ki se najprej nekaj metrov spusti, nato pa nas vodi ob levi strani potoka proti partizanski bolnici Franja. Med potjo gremo mimo več informacijskih tabel, kjer spoznamo mnogo zanimivega. Sprva se zložno vzpenjamo po soteski Pasice, katera pa postaja vedno bolj strma. Zato so nam v pomoč lesene stopnice, ograja ter na nekaj delih tudi nadstreški proti padajočemu kamenju. Pot je zelo slikovita, lepo se vidijo tudi slapovi v soteski. Ko prispemo do partizanske bolnice Franja, pred vhodom plačamo vstopnino. Nato se lahko prosto sprehajamo po lesenih barakah.

PARTIZANSKA BOLNICA FRANJA ZA OTROKE

Pohod

Pohod do partizanske bolnice Franja je zanimiv tudi otrokom, saj je zelo slikovit, pot pa je speljana po soteski ter nad slapovi, kar ji daje še poseben čar.

Ogled partizanske bolnice Franja

Ogledamo si lahko vse barake, kjer je predstavljeno, kako je bilo nekoč v prvotni bolnici. Nekoliko večji otroci bodo že razumeli zgodovino, mlajšim pa je ogled prav tako zanimiv, saj vidijo in spoznajo mnoge zanje neznane predmete.

Igrala

Poleg parkirišča se na travniku nahajajo enostavna igrala. Medtem ko si z veseljem privoščimo pijačo po ogledu, se lahko otroci podajo še na igrala.