Ovčji vrh ali Kozjak (po nemško Geissberg ali Kosiak) je lahko dostopen dvatisočak severno od glavnega grebena Karavank. Lepo razgleden vrh se dviga nad Celovško kočo in nam nudi čudovite razglede.

Dostop do izhodišča, Trate / Johannsenruhe:

Ljubljana – Trate / Johannsenruhe:

Razdalja: 75 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – Trate / Johannsenruhe:

Razdalja: 200 km

Čas vožnje: 2 h 30 min

Koordinate izhodišča, Trate / Johannsenruhe: 46.4701°N / 14.1562°E

Ovčji vrh / Kozjak

Opis pohodne poti na Ovčji vrh:

Izhodišče: Trate / Johannsenruhe

Nadmorska višina izhodišča: 1152 m

Nadmorska višina Ovčjega vrha: 2024 m

Višinska razlika: 872 m

Višinska razlika na poti: 875 m

Čas hoje: 2 h 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas: za otroke, ko ni veliko snega in ob lepem vremenu

Oprema: oprema za visokogorje

Pot je označena

Ovčji vrh / Kozjak

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti. Avtocesto zapustimo na izvozu za Ljubelj, Tržič. Peljemo se do mejnega prehoda Ljubelj, ker prečkamo mejo z Avstrijo. Spuščamo se proti Celovcu. Ko opazimo odcep za Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, skrenemo. Zapeljemo se v Bistrico v Rožu, kjer skrenemo v smeri doline Rute / Bärental. Le kakšnih sto metrov za tem, ko zapustimo glavno cesti, nadaljujemo levo in po ožji vzpenjajoči cesti do parkirišča. Od Bistrice v Rožu do parkirišča je cca 9 km.

Iz Maribora lahko do izhodišča prispemo tudi preko Koroške, za kar moramo prevoziti nekaj kilometrov manj, časovno pa je isto časa kot, če se peljemo preko Ljubljane.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča nadaljujemo peš po lepo označeni pohodni poti proti Celovški koči. Del poti poteka tudi po makadamski cesti, ki je prepovedana za promet. Od izhodišča do Celovške koče potrebujemo cca uro in pol. Malo pred kočo skrenemo levo na ožjo stezico, katera nas sprva vodi po planini, nato pa se začne vzpenjati proti Ovčjemu vrhu. Vzpon poteka med borovci, nato pa po neporaščenem jugozahodnem pobočju Ovčjega vrha. V zgornjem delu strmina popusti in zadnji del poti poteka po prijetni razgledni stezi do vrha. Od Celovške koče do vrha potrebujemo cca eno uro hoje.

DRUGI DOSTOPI

Za otroke je primeren tudi dostop je tudi od Podnara, kjer sledimo opisu iz objave https://www.aktivna-druzina.si/kosmatica/, le da s planine, kjer krenemo desno za Kosmatico, nadaljujemo naravnost proti Celovški koči. Na razpotju, kjer gre pot naravnost za Celovško kočo, ena pot pa desno navzgor, skrenemo na desno pot. Ta pot vodi na vrh Ovčjega vrha.

OVČJI VRH ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Ovčji vrh sicer ni zahteven, je pa za majhne otroke precej dolg. Priporočamo pohod za otroke, ki so vajeni dolge hoje ali pa za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok z veliko kondicije. Do Celovške koče se da priti tudi s športnim vozičkom.

Počitek na Celovški koči

Prijetna koča, ki je v toplejšem delu leta odprta vse dni v tednu nudi odličen prostor za počitek, dobro hrano in na željo tudi prenočišča.

Razgleden vrh

Na vrhu Ovčjega vrha je veliko travnate površine, ki lahko služit tudi za igro ali počitek. Z malo sreče pa bomo videli tudi planinske kavke.