Ostrež ali z drugim imenom Divja gora je manj znan hrib v Posavskem hribovju, ki se vzpenja nad dolino reke Save, natančneje nad glavno cesto Zagorje ob Savi – Litija. Na vrhu je lep razgled, tik pod njem pa se nahaja cerkev sv. Katarine.

Dostop do izhodišča:

Ljubljana – Renke:

Razdalja: 49 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Renke:

Razdalja: 105 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Koordinate izhodišča, Renke: 46.093°N / 14.9516°E

Razgled z Ostreža

Opis pohodne poti na Ostrež:

Nadmorska višina izhodišča, Renke: 254 m

Nadmorska višina Ostreža: 856 m

Višinska razlika: 602 m

Čas hoje: 1 h 15 h

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, ter za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas obiska: z otroki priporočamo vzpon na Ostrež, ko ni snega (ker je zadnjih nekaj metrov precej strmih) in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Tik pod vrhom Ostreža

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo v smeri Litije. Od Litije nadaljujemo naravnost proti Zagorju ob Savi. Po cca 10 km iz Litije bomo na desni strani opazili smerokaz za Renke. Zapeljemo se v vas Renke ter parkiramo v centru vasi.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na Trojanah ter se peljemo proti Zagorju ob Savi. Od Zagorja ob Savi sledimo cesti v smeri Litije, a le dokler ne opazimo smerokaza desno za vas Renke. Zapeljemo se v vas Renke ter parkiramo v centru vasi.

OPIS POHODNE POTI

Iz centra vasi se podamo po cesti naprej in po nekaj minutah hoje opazimo pohodno pot, ki skrene desno v gozd. Pot je lepo markirana ter enostavno sledljiva. Prvi del poti je strme, večji del poteka po gozdu, le tu in tam se odpre razgled na reko Savo. Za tem pot preide na gozdno cesto ter nas pripelje do vasi Ravne. Gremo skozi vas ter pri zadnji hiši skrenemo desno na nekoliko slabšo makadamsko cesto. Kmalu za tem pa levo in sledimo poti, ki nas vodi po krajši dolini. Zadnji del poti je najbolj strm in v mokrem precej spolzek. Prispemo na razgleden vrh, s katerega se lepo vidi tudi turen cerkve, ki je tik pod vrhom.

OSTALI DOSTOPI

V kolikor bi želeli pohod skrajšati, predlagamo da se zapeljete v vas Ravne. S tem bo pohod skrajšan za več kot polovico.

OSTREŽ ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Ostrež je enostaven, razen zadnjega dela, kjer priporočamo nekaj več previdnosti zaradi strmega dela in nekaj skal. Potrebna pazljivost tudi na vrhu, saj je na eno stran skalnato. V kolikor je pohod iz doline predolg, priporočamo pohod iz vasi Ravne.

Stik z naravo

Ob pohodu na Ostrež bomo veliko časa v gozdu ter tudi na travnikih, kjer si lahko privoščimo čas za igro, nabiranje cvetlic itd.

Legenda

Priporočamo, da otrokom na vrhu ali pa ob cerkvi poveste legendo, kateri bodo z veseljem prisluhnili. »Cerkev naj bi bila zgrajena iz zaobljube, ker se je graščakov sin s sosednje graščine želel poročiti s kmečkim dekletom, pa oče tega ni dovoli. Fant in dekle naj bi v obupu “zdrsnila” s skale v prepad in se ubila. Oče naj bi potem j dal sezidati cerkev na čast sv. Katarini, ki naj izproša vsem pravo pamet. Druga legenda pravi, da je cerkev prvotno stala na Prevegu. Neke noči pa sta jo “Jurijeva” vola zaradi razuzdanosti ljudi odvlekla na Ostrež, saj jima je tako ukazala sv. Katarina. Menda cerkev prvotno ni imela zvonov. Nekoč, med neko hudo nevihto, so domačini slišali zvonenje. Tako so potem kupili zvonove.« (polsnik.si)