Ostrčnjak je vrh nad krajem Žerjav, ki se nahaja tik pred Črno na Koroškem. Hribi nad Žerjavom ter najvišji vrh Ostrčnjak nam postrežejo z razgledi, ki jih nismo vajeni. Gre za razgiban grebenast teren, porasel s travo, kjer bi običajno rasla mogočna drevesa. Temu sta pripomogla požara med leti 1974 in 1975. Močna požara sta se razširila na hribe nad Žerjavom ter jih povsem uničila. Okoli 1000 ha gozdov, ki so služili za zaščito pred erozijo na strmih pobočjih, je bilo uničenih. Zato so to dolino poimenovali “Dolina smrti”, kar pa danes seveda ni več tako. Hribi so se porasli in so zares čudoviti za pohode. V Žerjavu je namreč delovala topilnica, katere separacija zgrajena leta 1912 velja za edini tovrstni objekt v Sloveniji. Rudniki cinka in svinca, ki so vse povprek prepredeni pod hribi Žerjava, so danes zaprti.

Dostop do izhodišča, kmetija Kavšak, Črna na Koroškem – Javorje:

Ljubljana – kmetija Kavšak:

Razdalja: 105 km

Čas vožnje: 1 h 40 min

Maribor – kmetija Kavšak:

Razdalja: 93 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Koordinate izhodišča, kmetija Kavšak: 46.4669°N / 14.87808°E

Ostrčnjak

Opis pohodne poti na Ostrčnjak:

Izhodišče: Kmetija Kavšak

Nadmorska višina izhodišča: 660 m

Nadmorska višina Ostrčnjaka: 812 m

Čas hoje: 1 h 15 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema.

Pot ni označena in je težje sledljiva.

Ostrčnjak

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo vas, Velenje. Peljemo se do Velenja, kjer nadaljujemo proti Šoštanju ter nato sledimo smerokazom za Črno na Koroškem. Peljemo se preko prelaza proti Črni na Koroškem. Malo pred centrom Črne na Koroškem smo pozorni na lesene smerokaze za kmetije na desni strani. Ko opazimo smerokaz za turistično kmetijo Juvan ter Javorje, kjer je pod napisom Javorje napis imen več kmetij (med njimi tudi za kmetijo Kavšak), skrenemo desno. Peljemo se po asfaltni cesti tako dolgo, dokler ne opazimo smerokaza v levo za kmetijo Kavšak. Tam skrenemo in se peljemo krajši čas po makadamski cesti do kmetije. Parkiramo pred kmetijo, predlagamo parkiranje že v gozdu ob robu ceste, da ne motimo domačinov.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini do Dravograda. V Dravogradu se peljemo čez most čez reko Dravo ter nato do krožnega križišča, kjer izberemo izvoz za Ravne na Koroškem. Nato se peljemo skozi Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežico do Črne na Koroškem. V centru Črne na Koroškem v krožnem križišču izberemo izvoz levo, za smer Šoštanj. Malo za centrom Črne na Koroškem v smeri Šoštanja smo pozorni na lesene smerokaze za kmetije, na levi strani. Ko opazimo smerokaz za turistično kmetijo Juvan ter Javorje, kjer je pod napisom Javorje napis imen več kmetij (med njimi tudi za kmetijo Kavšak), skrenemo levo. Peljemo se po asfaltni cesti tako dolgo, dokler ne opazimo smerokaza v levo za kmetijo Kavšak. Tam skrenemo in se peljemo krajši čas po makadamski cesti do kmetije. Parkiramo pred kmetijo, predlagamo parkiranje že v gozdu ob robu ceste, da ne motimo domačinov.

OPIS POHODNE POTI NA OSTRČNJAK

Ko parkiramo nekje ob cesti pred kmetijo Kavšak, se podamo peš po cesti nad kmetijo. Tam je tudi znak, da je nadaljevanje vožnje prepovedano. Po makadamski cesti prispemo do razpotja, kjer na videz prednostna cesta zavije skrajno desno rahlo navzgor, mi pa nadaljujemo skrajno levo. Med desno in levo cesto je še ena slabša cesta oziroma vlaka naravnost navzgor v gozd. Nato hodimo nekaj časa po gozdni cesti, ki je na nekaj delih precej zarasla s travo. Ko prispemo do razpotja, kjer gre ena gozdna vlaka naravnost, ena pa desno rahlo navzgor, skrenemo desno navzgor. Le nekaj metrov za tem pa ponovno prispemo do razpotja, kjer skrenemo levo navzdol. Kmalu prispemo do odcepa poti desno. Glavna pot gre naprej navzdol, mi pa skrenemo desno na travnato pot. Rahlo se dvignemo ter prispemo na travnik. Po poti gremo čez ves travnik, dokler ne pridemo ponovno v gozd na drugi strani. Poleti se na tem travniku običajno pasejo krave. S travnika se razprostira lep razgled na Črno ter okoliške hribe. Ko prispemo v gozd, prispemo tudi do naslednjega razpotja, kjer se podamo levo navzdol. Navzdol hodimo le nekaj metrov do ostrega levega ovinka. V ovinku opazimo rahlo desno navzgor poraslo pot, na katero skrenemo. Pot nas sprva vodi po gozdu, nato pa preide na lepo razgledno jaso. Tam se začne pot tudi rahlo spuščati, kmalu se spet dvigne ter nas pripelje do novo speljane gozdne ceste. Tam skrenemo levo ter po makadamski cesti (ni prevozna za avtomobile) hodimo le nekaj metrov, ko v desno opazimo slabše vidno stezico. Lahko se podamo po tej stezici ter prispemo na enega izmed grebenov nad Žerjavom, od koder je čudovit razgled. Nato se vrnemo nazaj do makadamske ceste, kjer pa se podamo navzdol po tej cesti in v prvem ovinku skrenemo skrajno desno od grebena, kjer opazimo ozko stezico. Nato ves čas sledimo ozki stezici do sedla, kjer opazimo tri majhne opuščene hiške. Najbolj desno hiško obhodimo po desni strani ter se vzpnemo po poti skozi gozd, čez nekaj skal (priporočamo večjo previdnost, še posebej za otroke) do vrha lepo razglednega Ostrčnjaka.

OSTALI DOSTOPI

Do Ostrčnjaka lahko prispemo tudi iz Rudarjevega, del Črne na Koroškem, kjer so bloki. Parkiramo v bližini Mercatorja ali med bloki. Koordinate: 46.475789°N / 14.853484°E, kjer je med bloki začetek poti naravnost navzgor v hrib. Po poti se ves čas dvigamo, dokler ne prispemo do sedla, kjer so tri majhne opuščene hišice. Nato sledimo opisu zgoraj. Ta pot je krajša (cca 45 min) ter manj razgibana ter slikovita kot prej opisana.

OSTRČNJAK ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Ostrčnjak sicer ni tehnično zahteven (razen zadnjih nekaj metrov, kjer predvsem za otroke po skalnatem delu priporočamo več previdnosti), je pa zato toliko bolj orientacijsko zahteven. Pot ni označena, vmes je veliko drugih poti, zato je potrebno natančno slediti opisu. Iskanje prave poti je izziv tudi za otroke.

Čas za počitek, malico ter lepe razglede

Na grebenih poraslih s travo, ob opuščenih lesenih hiškah ter na vrhu lahko uživamo ob čudovitih razgledih ter si privoščimo malico, ki smo si jo vzeli poleg. Med potjo namreč ni nobene koče.

Zgodovina

Na poti lahko otroke poučimo o kruti zgodovini hribov, po katerih se podamo na razgledni vrh ter jim povemo tudi, da se pod nami nahaja mnogo opuščenih rudnikov.