Ormoške lagune so mokrišče, ki se razprostirajo na 55 hektarjih površine. Ležijo na območju rečnega sistema reke Drave. Tam domujejo številne ogrožene vrste ptic in tudi vodni bivoli. Ormoške lagune si lahko ogledamo le peš ali s kolesom.

Ormoške lagune sestavlja šest nekdanjih bazenov za odpadne vode Tovarne sladkorja Ormož. Danes je območje naravni rezervat, ki ima velik nacionalni in mednarodni pomen zaradi pojavljanja velikega števila varstveno pomembnih vrst ptic, ki se tu pojavljajo v obdobju selitev in gnezdenj. Tam se redno pojavlja tudi vidra. Svoj velik doprinos k vzdrževanju nizke vegetacije v bazenih s plitvejšo vodo prispevajo vodni bivoli. S pašo pripomorejo k bujni rasti vegetacije.

DOSTOP

Maribor – Ormoške lagune: 55 min, 58 km

Ljubljana – Ormoške lagune: 1h 45 min, 167 km

Murska Sobota – Ormoške lagune: 40 min, 37 km

Koordinate: 46.388795°N / 16.185567°E

Ormoške lagune

POMEMBNI PODATKI

Primerno za: vse obiskovalce

Primerno za vozičke: da (vendar ne po celotni poti in samo za vozičke, ki so primerni za makadamsko / poljsko cesto)

Čas aktivnosti: cca 1h ali več

Priporočen čas obiska: primeren čas je čez vse leto, zagotovo pa je najlepše doživetje od pomladi do jeseni.

Vstopnina: ni vstopnine

Pot je označena: označena je učna pot

Igrala na poti: da

Ormoške lagune

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Ormoške lagune se nahajajo ne daleč od Ormoža ter tik ob Ormoškem jezeru. Iz centra Ormoža do vstopne točke v Ormoške lagune je 4,5 km oziroma dobrih 5 minut vožnje. Sledimo oznakam za Ormoško jezero ter Ormoške lagune. Ko prispemo do parkirišča, kjer nas pričaka velika tabla z napisom »Naravni rezervat Ormoške lagune«, parkiramo ter se dalje podamo peš ali s kolesom.

POHOD PO ORMOŠKIH LAGUNAH

Za pohod po označeni učni poti potrebujemo vsaj eno uro ali več. Pot nas vodi po makadamski / poljski cesti ter nekajkrat skrene na z makadamsko / poljsko cesto vzporedno ožjo pohodno pot. Vračamo se po istih poteh, kar pomeni, da večino časa hodimo po makadamski / poljski cesti, nekajkrat pa lahko skrenemo na vzporedno ožjo pohodno pot. Pot je označena in ves čas nas spremljajo učne table ter opazovalnice za ptice.

Lahko pa se podamo na pohod tudi okoli Ormoških lagun, kjer pa pot ni označena, ampak se je zlahka orientirati. Za pohod okoli cele lagune potrebujemo okoli 2 uri hoje.

ORMOŠKE LAGUNE ZA OTROKE

Pohod

Pohod po učni poti ter okoli lagune je primeren za otroke, po učni poti tudi za vozičke.

Učne table, ptice in vodni bivoli

Med pohodom po učni poti je nameščenih več učnih tabel, opazovalnice za ptice, kjer z malo sreče lahko opazimo več vrst ptic. Za večino obiskovalcev pa so najbolj zanimivi vodni bivoli.

Igrala in domače živali

Med pohodom po učni poti prispemo do najbolj zabavne točke za otroke, do prijetnih igral ter domačih živali.