Oplotniščica je reka, ki izvira na Pohorju ter do svojega izliva v Dravinjo porabi 28 kilometrov. V svojem zgornjem delu, na Pohorju ali tik nad krajem Oplotnico tvori zelo zanimivo dolino. Za obiskovalce je dolina, katere del je poimenovan Oplotniški vintgar vredna vsakega obiska.

Dostop do izhodišča

Ljubljana – Oplotnica:

Razdalja: 106 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – Oplotnica:

Razdalja: 36 km

Čas vožnje: 30 min

Koordinate izhodišča nad Oplotnico: 46.404200°N / 15.442677°E

Oplotniški vintgar

Opis Tematske učne poti Oplotniški vintgar:

Čas hoje na eno stran: 30 min

Konec poti: pri elektrarni, vrnemo se po isti poti (lahko tudi okoli po cesti, a je ta del poti nezanimiv)

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od cca 3 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo ob lepem vremenu, tudi takrat ko je sneg

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Oplotniški vintgar

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Ko zapustimo avtocesto, skrenemo v križišču desno ter nato v krožnem križišču ponovno desno. Peljemo se skozi Tepanje ter malo za krajem Tepanje opazimo smerokaz levo za Oplotnico. Skrenemo levo ter se peljemo do Oplotnice. Iz Oplotnice se peljemo naravnost proti Pohorju, po cesti, ki pelje na Roglo. Iz Oplotnice do izhodišča v Oplotniški vintgar imamo 2 kilometra. V ostrem desnem ovinku bomo na levi strani opazili informacijsko tablo za Oplotniški vintgar. V bližini parkiramo.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovensko Bistrico jug. V prvem krožnem križišču peljemo naravnost, v drugem pa skrenemo levo. Peljemo se nekaj 100 metrov naravnost do še enega krožnega križišča, kjer pa prav tako peljemo naravnost. Peljemo se po stari cesti proti Slovenskim Konjicam. Malo iz Slovenske Bistrice bomo opazili na desno smerokaz za Oplotnico. Peljemo se do Oplotnice. Iz Oplotnice se peljemo naravnost proti Pohorju, po cesti, ki pelje na Roglo. Iz Oplotnice do izhodišča v Oplotniški vintgar imamo 2 kilometra. V ostrem desnem ovinku bomo na levi strani opazili informacijsko tablo za Oplotniški vintgar. V bližini parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

Ko parkiramo nekje ob cesti, se podamo peš po označeni poti v Oplotniški vintgar. Že na začetku poti pridemo do rampe, katero obhodimo. Med potjo kdaj skrenemo z glavne poti, kjer pa nas vsakič pričakajo dodatne zanimivosti. Dostop do Oplotniščice, bralnice v naravi itd. Glavna točka med potjo pa je velik piknik prostor, kjer je več lesenih miz, klopi, pokrit prostor ter tudi kamin za pečenje. Na tem piknik prostoru so tudi igrala. Od piknik prostora nadaljujemo naravnost še kakšnih 10 minut in prispemo do elektrarne, kjer je konec poti. Od tam se vrnemo po isti poti nazaj.

OPLOTNIŠKI VINTGAR ZA OTROKE

Pohod

Pohod skozi vintgar je enostaven in primeren za samostojno hojo za majhne otroke. Ni pa primerno za vozičke.

Poučna pot

Med potjo se lahko otroci marsikaj naučijo. Na informacijski tabli pri vhodu v vintgar piše več o vintgarju. Med potjo pa je tudi označeno, kje je kdaj stal kakšen mlin, žaga itd.

Bralnica v naravi

Na lesenih stebričkih so na plastificiranih listih nameščene pravljice, katere otroci z veseljem prebirajo.

Igrala

Piknik prostor je pravi raj za otroke, saj je tam več zanimivih igral.