Negova leži na obrobju Slovenskih goric in je poznana predvsem zaradi Negovskega gradu, Negovskega jezera, slatinskih vrelcev ter zaradi dobrotnika iz Negove (Ivana Krambergerja).

Dostop do Negove (Negovskega gradu):

Ljubljana – Negova:

Razdalja: 157 km

Čas vožnje: 1 h 40 min

Maribor – Negova:

Razdalja: 35 km

Čas vožnje: 35 min

Koordinate parkirišča pri Negovskem gradu: 46.610001°N / 15.937423°E

Negovski grad

OPIS DOSTOPA DO NEGOVE

Iz Ljubljane se peljemo do Maribora, kjer nadaljujemo po avtocesti v smeri Murske Sobote. Iz Maribora se peljemo v smeri Murske Sobote. Na Pomurski avtocesti izberemo izvoz za Sveto Trojico ter se peljemo skozi center Svete Trojice, kjer pa malo za cerkvijo sledimo ostremu desnemu ovinku. Ko prispemo v križišče, skrenemo levo za Osek. Nato izberemo odcep za Obrat in se ves čas peljemo po prednostni cesti do Negove. Parkiramo na večjem parkirišču pod gradom.

KAJ POČETI V NEGOVI IN OKOLICI

Grad Negova

Grad Negova se nahaja v bližini centra Negove in ima status spomenika državnega programa. Je arhitekturnega, turističnega in poslovnega pomena. Tam se odvijajo poslovna srečanja, izobraževanja, razne prireditve, izvajajo turi praznovanja ter poroke. Koto obiskovalci si lahko ogledamo njegovo zunanjost ter grajsko dvorišče. Če bi si kdo želel ogledati notranjost gradu, je to možno v času obratovanja med 10:00 in 17:00.

Zeliščni vrt

Pod gradom se nahaja zanimiv zeliščni vrt, kjer lahko spoznamo mnoga zelišča.

Negovsko jezero

Negovsko jezero je iz centra Negove umaknjeno cca 5 minut z avtom. Koordinate jezera: 46.594311°N / 15.964265°E. Ob jezeru se lahko sprehodimo in v poletnih mesecih opazujemo zanimive vodne rastline, kjer izstopata beli lokvanj ter vodni orešek. Negovsko jezero spada pod Krajinski park Negova. Najbolj pa je Negovsko jezero postalo poznano po Dobrotniku iz Negove, Ivanu Krambergerju. Njegova hiša še danes stoji tik nad jezerom.

Slatinski vrelci

V okolici Negove je več slatinskih vrelcev. Nekateri so urejeni tako, da si lahko tam natočimo slatino, druge pa si lahko samo ogledamo. Vseh vrelcev v okolici je najmanj 10. Nekaj zanimivih ter enostavno dostopnih:

  • Stavešinska slatina. Koordinate: 46.60861°N / 15.97673°E. Do slatine se lahko pripeljem, parkiramo ob cesti. Lahko si natočimo slatino.
  • Stavešinske slepice. Koordinate: 46.61374°N / 15.97503°E. Parkiramo nekaj metrov prej na odcepu za kolovoz, ki vodi desno čez polje. Nato se podamo nekaj metrov naprej po cesti do ovinka, v katerem na desni strani tik ob cesti opazimo slepice. Druge slepice pa so samo čez cesto na travniku.
  • Ivanjševski vrelec. Koordinate: 46.61757°N / 15.96102°E. Tam se v razmiku nekaj metrov nahajata dva vrelca, ki sta tudi najbolj poznana in infrastrukturno urejena. Na voljo je več lesenih klopi ter parkirišče. Tam tudi največ obiskovalcev nataka ter pije slatino.

NEGOVA Z OKOLICO ZA OTROKE

Grad in zeliščni vrt

Grad je zaradi svojega izgleda zanimiv tudi za otroke. Na zeliščnem vrtu pa se lahko nekoliko večji otroci tudi kaj poučnega naučijo.

Negovsko jezero

Kjer je voda, tam je običajno zabava za otroke. Z metanjem kamenčkov, igro, hranjenjem labodov itd. bodo otroci takoj našli zabavo za sebe.

Vrelci

Za otroke kot tudi ostale so vrelci prava atrakcija. Tam otroci spoznajo, od kod pride »pika voda«.