Naselje Nazarje se nahaja ob sotočju rek Savinje in Drete. Ob sotočju obeh rek stoji mogočen grad Vrbovec, nad reko Dreto se dviga lep samostan, v centru Nazarij pa je ogleda vreden poseben kozolec.

Dostop do Nazarij:

Ljubljana – Nazarje:

Razdalja: 75 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Nazarje:

Razdalja: 84 km

Čas vožnje: 1 h

Koordinate Nazarij (grad Vrbovec): 46.320412°N / 14.950758°E

Nazarje, grad Vrbovec

OPIS DOSTOPA DO NAZARIJ

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri proti Celju, Mariboru. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri proti Ljubljani. V obeh primerih izberemo izvoz za Šentrupert ter se peljemo proti Logarski dolini. Peljemo se skozi Letuš in Mozirje, na kar kmalu prispemo do odcepa, jer opazimo smerokaz za naselje Nazarje. Tam skrenemo in kmalu na levo opazimo grad. Parkiramo na urejenem parkirišču. Če želimo do samostana in dvojnega kozolca, se peljemo še malo naprej do krožnega križišča, kjer za kozolec skrenemo za smer Gornji grad, za samostan pa skrajno levo. Kozolec se nahaja kmalu za krožiščem. Do samostana pa se s pomočjo smerokazov lahko podamo z avtom, ali pa se podamo peš skozi leseni podstrešek.

KAJ SI OGLEDATI V NAZARJAH

Grad Vrbovec

Grad je zanimiv za ogled že od zunaj, posebna pa je tudi njegova lega, saj se nahaja ob sotočju dveh manjših rek. Skozi zgodovino so se lastniki gradu nekajkrat zamenjali, grad je bil celo požgan s strani partizanov, na koncu pa ga je obnovilo Gozdno gospodarstvo Nazarje. Danes je v gradu upravni prostor Občine Nazarje, nekaj zasebnih podjetij, gozdarske institucije, poročna dvorana, gostišče ter zelo zanimiv muzej gozdarstva in lesarstva. Na gradu Vrbovec si lahko torej ogledamo njegovo zunanjost, grajsko dvorišče ter muzej.

Muzej gozdarstva in lesarstva

V muzeju, ki se nahaja v gradu Vrbovec spoznamo življenje olcarjev, furmanov, žagarjev, mizarjev, tesarjev in splavarjev. Gozdovi so bili zelo pomembni za razvoj tega območja, in ravno s tem namenom je danes urejen muzej.

DELOVNI ČAS MUZEJA:

APRIL – OKTOBER: torek – nedelja: 9.00 – 17.00. Ob ponedeljkih zaprto.

NOVEMBER – MAREC: torek – nedelja: 9.00 – 15.00. Ob ponedeljkih in državnih praznikih zaprto.

VSTOPNINA: odrasli: 3 eur; šolarji: 2 eur

Možen voden ogled.

KONTAKT: 03 839 16 13, 040 345 630, muzej.vrbovec@siol.net

SPLETNA STRAN: http://www.muzej-vrbovec.si/slo/muzej

Muzej gozdarstva in lesarstva

Bohačev toplar

V centru Nazarij stoji velik dvojni kozolec, ki je poimenovan Bohačev toplar. Kozolec spada med pomembnejše gospodarske stavbe v Sloveniji. Kozolec si lahko ogledamo sami ali pa vodeno. V prvem nadstropju je na ogled razstava »Nazarje skozi čas« ter razstavno prodajna galerija. V spodnjem delu pa se vsako soboto dopoldan odvija kmečka tržnica. Odpiralni čas: ob sobotah od 9.00 – 11.00 ter za napovedane skupine kadarkoli po dogovoru. Več na: http://www.muzej-vrbovec.si/slo/bohacev-toplar

Frančiškanski samostan Nazarje

Na griču nad reko Dreto stoji mogočni samostan ter ob njem cerkev. Dostop je možen z avtom ali pa peš po zanimivi gozdni poti.

NAZARJE ZA OTROKE

Ogled muzeja in gradu

Ogled muzeja in gradu je nedvomno zanimiv tudi otrokom. V muzeju imajo za otroke še posebej dobro urejeno, kjer spoznajo mnogo zanimivega o lesu ter se preizkusijo tudi v poučnih igrah.

Igrala

Ob gradu ter ob kozolcu se nahajajo igrala. Tako so ogledi za otroke še bolj zanimivi.

Pohod do samostana

Do samostana vodi zanimiva pohodna pod skozi strmo stopnišče, pokrito z leseno kritino ter nato po kamnitih stopnicah. Za dostop do samostana potrebujemo cca 10 minut hoje. Pot je označena, prične pa se ob cesti, ki vodi na samostan. Pot je primerna že za triletne otroke, ni pa primerna za vozičke (z vozički se lahko podamo naokoli po cesti).

Učna pot

Po zanimivi učni poti lahko spoznamo vse omenjene znamenitosti. Več o učni poti: http://www.muzej-vrbovec.si/SLO/ucna-pot

Rojstnodnevna praznovanja

Organizirajo tudi rojstnodnevna praznovanja, kjer otroci neizmerno uživajo ter se ob tem tudi marsikaj poučnega naučijo. Več na: http://www.muzej-vrbovec.si/SLO/rojstni-dnevi

Programi za šole

Za šolske skupine je organiziranih več zanimivih učnih tem. Več na: http://www.muzej-vrbovec.si/SLO/programi-za-sole

Lov za Konradovim zakladom

Govori se, da naj bi na gradu ali njegovi okolici bil skrit zaklad. Skozi reševanje 12 ugank in izzivov se pribijemo do zaklada. Več na: http://www.muzej-vrbovec.si/slo/novice