Muzej premogovništva nudi obiskovalcem vpogled v podzemlje, kot so ga doživljali rudarji. Na kar 160 metrih globine so kopali »črno zlato« ter ga transportirali na površje. Na 1,5 urnem vodenem ogledu spoznamo rudarsko življenje nekoč, mehanizacijo jamskih prostorov, življenje otrok, ki so delali v jami, konjev, ki so se podali v usodo, zaužijemo rudarsko malico, zaključek poti pa je vožnja po podzemni železnici.

POMEMBNI PODATKI

Naslov: Koroška cesta 58, 3320 Velenje

  • Ljubljana – Velenje = 76 km, 1 h
  • Maribor – Velenje = 77 km, 1 h

Spletna stran: http://muzej.rlv.si/si/

Kontakt: 031 752 418, 03 587 09 97, trgovina@rlv.si

Cenik: http://muzej.rlv.si/si/cenik

Odpiralni čas: http://muzej.rlv.si/si/cenik/596

Potrebne predhodne najave.

Primerno za: otroke nad 6 let

Muzej premogovništva Velenje

OPIS DOSTOPA

Ko se pripeljemo v Velenje s smeri avtoceste ali s smeri Koroške, v krožnem križišču pri trgovskem centru Mercator (in v bližini bencinske črpalke) skrenemo za Šoštanj. Nato se peljemo do prvega križišča s semaforjem, kjer skrenemo desno. Nato v naslednjem križišču skrenemo levo in se peljemo naravnost ter v križiščih še 3x desno in prispemo do muzeja. Vmes bomo že tudi videli oznake, ki nas usmerjajo do muzeja.

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE ZA OTROKE

Nad 6 let

Ogled muzeja je zaradi varnosti primeren za otroke nad 6 let, kateri pa morajo skrbno upoštevati navodila vodnika in svojih spremljevalcev.

Oprema

Priporočamo topla športna oblačila in športno obutev. Vsi obiskovalci pa tam prejmemo zaščitne površnike in čelade.

Nadzemna zbirka

Ta del si lahko ogledamo sami, brez vodnika in je zagotovo zanimiv tudi za otroke.

Malica

Malica v jami, ki jo prejmemo preden se podamo v dvigalo in na 160 metrov globine, je med ogledom na prijetnih lesenih garniturah prava atrakcija, še posebej za otroke.

Spominki

Otroci zelo radi po zanimivih doživetjih domov odnesejo kakšen spominek, kar pa je možno kupiti tudi v muzeju premogovništva.