Nekoč so tu gospodarili gospodje Cmureški, za tem Trušenjaki ter Celjski grofje. Kasneje je bil v gradu tudi Zavod za duševne in živčno bolne. Danes pa je tam MUZEJ NOROSTI. Muzej, ki nam prikaže toliko zanimivosti, nam odpre pogled v marsikatero temo, kjer smo do takrat bili v nevednosti… To je muzej, katerega je enostavno potrebno videti in doživeti. Poleg muzeja pa je potrebno svetu pokazati lepote gradu, za katerega mnogi sploh ne vedo.

Dostop do gradu Cmurek:

Ljubljana – grad Cmurek:

Razdalja: 160 km

Čas vožnje: 1 h 40 min

Maribor – grad Cmurek:

Razdalja: 31 km

Čas vožnje: 30 min

Koordinate gradu Cmurek: 46.705251°N / 15.786105°E

Grad Cmurek

Ogled Muzeja norosti na gradu Cmurek:

Čas ogleda: cca 1 h

Primerno za: družine z majhnimi otroki ter tudi vse ostalo. Zagotovo je ogled zanimiv že za triletnike, saj je v muzeju prav posebna soba z bazenom za sproščanje oziroma igro.

Vozički: z vozičkom je možno dostopati do grajskega dvorišča.

Primeren čas: vsi letni časi.

Kako na ogled: po predhodnih najavah

Kontakt: info@muzejnorosti.eu, 070 433 219 ali 031 238 877

Spletna stran muzeja: https://www.muzejnorosti.eu/

Grad Cmurek

OPIS DOSTOPA DO GRADU CMUREK

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti do Maribora, kjer nadaljujemo v smeri proti Avstriji. Avtocesto zapustimo tik pred mejo z Avstrijo in sicer na izvozu za Šentilj. Ko zapeljemo iz avtoceste, v križišču skrenemo desno ter v naslednjem križišču levo. Držimo se Sladkogorske ceste. Sledimo oznakam za Sladki vrh, skozi katerega se peljemo ter nekaj kilometrov za omenjenim krajem prispemo do križišča, kjer opazimo smerokaz levo za Trate. Skrenemo levo. V tem križišču čez cesto opazimo staro stavbo, kjer je mlin. Kmalu za tem prispemo do gradu Cmurek, kjer parkiramo na parkirišču tik pred gradom.

MUZEJ NOROSTI NA GRADU CMUREK ZA OTROKE

Ogled Muzeja norosti

Na vodenem ogledu dobimo vpoglede v življenje v času delovanja Zavoda za duševne in živčno bolne. Otroke še posebej prevzame soba, kjer je bazen za sproščanje. Bazen poln majhnih žogic in zares pravi raj za otroke.

Najprej je bila Mura

V gradu je predstavitev reka Mura ter mnogo zanimivosti povezanih z njo od davne zgodovine do danes. Tudi na tem področju otroci doživijo mnogo zanimivega skozi igro. V pesku iščejo školjke, dobijo pobarvanko, po želji pa jim lahko kupimo tudi poučno otroško knjigo o nekdaj živečih živalih na tem območju.

Fotografska razstava rib

Na fotografski razstavi spoznamo prav vse vrste rib, ki živijo v reki Muri. Ob tem spoznamo, da je reka Mura najbogatejša reka v Sloveniji.

Grad Cmurek

Grajsko dvorišče gradu Cmurek velja za eno lepših grajskih dvorišč v Sloveniji. Ogled gradu od zunaj, njegovega dvorišča ter vseh razstav v gradu je enkratno doživetje. Ob ogledu mogočne gradu uživajo tudi otroci.

Lipa pred gradom

Vsak obiskovalec ob prihodu najprej opazi mogočno lipo, katera za otroke v trenutno postane točka za igro.