V Krapini je muzej, ki odlično prikazuje neandertalce, ki so živeli pred približno 150.000 leti. Razlog za muzej v Krapini so najdbe ostankov prazgodovinskega človeka.

Dostop

Ljubljana – Krapina:

Razdalja: 166 km

Čas vožnje:1 h 45 min

Maribor – Krapina:

Razdalja: 58 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate muzeja v Krapini – parkirišče: 46.165846°N / 15.864054°E

Krapina

Pomembni podatki:

Primerno za: otroke od cca 3 let naprej

Primerno za vozičke: da

Odpiralni čas:

  • Od torka do petka od 9:00 – 17:00
  • Sobote in nedelje od 10:00 – 18:00
  • Zadnji vhod v muzej je eno uro pred zaprtjem

Vstopnina:

Krapina

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski cesti do Maribora, od koder skrenemo proti Hrvaški. Mejo z Hrvaško prečimo na mejnem prehodu Đurmanec. Peljemo se še nekaj kilometrov v smeri Zagreba ter nato zapustimo avtocesto na izvozu za Krapino. Ko prispemo v Krapino, sledimo oznakam za Muzej krapinskih neandertalcev. Smerokazi nas privedejo do parkirišča pred muzejem.

MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALCEV ZA OTROKE

Ogled filma o neandertalcih

Ko s parkirišča prispemo do muzeja, katerega pročelje je stekleno, se najprej podamo v multimedijsko sobo, ki se nahaja za steklenim pročeljem. Tam si ogledamo kratek film o neandertalcih in tako dobimo vpogled v to, kako so neandertalci živeli. Video je zanimiv tudi za otroke.

Ogled muzeja

Po ogledu videa se podamo na ogled muzeja. V pomoč so nam usmerjevalne puščice, ki nas vodijo po kar 1200 kvadratnih metrih muzeja. V muzeju je na zanimiv način predstavljena zgodovina, nastanek vesolja ter Zemlje, kako so se razvijala živa bitja. Da je ogled še bolj zanimiv, nas ves čas spremljajo liki iz videa, ki smo si ga ogledali ob začetku.

Prikaz velikega poka v muzeju

Eden najzanimivejših delov muzeja je prikaz velikega poka ter tako nastanka Zemlje in vse do današnjega človeka. Na spiralni poti, po kateri se podamo, opazujemo geološka obdobja, mimo nas se »sprehodijo« različne živali in praljudje, ki naj bi nekoč živeli. V tleh lahko opazujemo sledi stopinj ter šap.