Mrežce so vrh z lepim razgledom in enostavnim dostopom. Na pol poti proti vrhu se nahaja Blejska koča, kar je za mnoge še dodaten razlog za obisk. Pohod je primeren tudi za majhne otroke.

Dostop do izhodišča:

Ljubljana – Pri Rupah, Pokljuka:

Razdalja: 76 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Pri Rupah, Pokljuka:

Razdalja: 200 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Koordinate izhodišča, Pri Rupah, Pokljuka: 46.3659°N / 13.9342°E

Blejska koča

Opis pohodne poti na Mrežce:

Nadmorska višina izhodišča, Pri Rupah: 1350 m

Nadmorska višina Mrežc: 1965 m

Višinska razlika: 615 m

Čas hoje: 2 h

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, ter za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Možen dostop s športnimi vozički (primernimi za takšen teren – glej slike) do Blejske koče.

Primeren čas obiska: z otroki priporočamo čas, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodniška oprema

Vzpon proti Blejski koči

Blejska koča

Odpirali čas: predvidoma čez vso leto. Priporočamo, da izven poletne sezone preverite na spodnjem kontaktu, če je koča odprta.

Kontakt: 051 621 021, blejska.koca@gmail.com

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Bled, Bohinj in Pokljuko. Peljemo se do bleda, kjer skrenemo desno za Pokljuko. Tej cesti sledimo do Pokljuke in sicer do Mrzlega studenca. Mrzli studenec je planina, ki se nahaja cca 50 metrov za odcepom za Bohinj. Ko skrenemo desno, sledimo cesti, ki vodi proti Medvedovi konti, Pri Rupah ter planini Javornik. Sledimo smerokazom, v večini piše (Za)Javornik. Ko prispemo do parkirišča pri spomeniku padlim borcem NOB, parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča se podamo po označeni poti proti Blejski koči. Večinoma hodimo po kolovozu, ki je primeren tudi za športne vozičke z zelo velikimi kolesi ter amortizerji. Vmes se priključi tudi pot s planine Javornik. Po kolovozu prispemo do travnatega dela, kjer kmalu za tem že opazimo Blejsko kočo pred seboj. V kolikor do koče prispemo s športnim vozičkom, le tega pustimo pri koči in damo otroka v nosilko. Od koče do vrha nas loči še cca 1 h hoje po dobro uhojeni ter označeni poti. Vmes je sicer nekaj križišč, vendar poti zaradi dobrih oznak ne moremo zgrešiti.

OSTALI DOSTOPI

Na Mrežce vodi več poti. Priporočamo še pot od planine Zajavornik, od Rudnega polja ter od Šport hotela na Pokljuki, ki je nekoliko daljša.

MREŽCE ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Mrežce je enostaven, še posebej prvi del, do Blejske koče. Zato je primeren za pohod tudi za mlajše otroke. Za samostojno hojo od cca 4 leta dalje oziroma odvisno od pripravljenosti otroka. Do koče lahko dostopamo s športnim vozičkom z velikimi kolesi ter dobrimi amortizerji. Zaradi enostavne poti proti vrhu pa je vzpon primeren tudi za starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki.

Blejska koča

Na Blejski koči nam nudijo odlično hrano ter notranji in zunanji prostor, kjer se lahko usedemo. Še posebej prijetno je v poletnih mesecih posedati na lesenih klopeh pred kočo. Naokoli je dovolj zelenice za igro za otroke.

Razgleden vrh Mrežce

Na vrhu Mrežc se razprostira lep razgled. Priporočamo nekaj več previdnosti za otroke, saj je en del stene prepaden. Sicer pa je tudi na vrhu dovolj zelenice primerne za igro, malico in počitek.

Živina na paši

Z malo sreče bomo v toplejšem delu leta na paši videli govedo in ovce, kar je še posebej zanimivo za otroke.