Mornova zijalka se nahaja v soteski Hudega potoka, ki je v bližini Belih vod. Gre za naravno jamo, katera ima velik vhod, v notranjosti pa 40 metrski rov ter en stranski rov, dolg 15 metrov. Jama je pomembna, ker so v njej našli ostanke prazgodovinskih lovcev in sicer kamnito orodje, človeški skelet, kovinske predmete, antične novce ter leseno bivališče postavljeno na 383 metrih.

Dostop do izhodišča:

Ljubljana – cesta pod Mornovo zijalko:

Razdalja: 84 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – cesta pod Mornovo zijalko:

Razdalja: 85 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Koordinate izhodišča: 46.406864°N / 14.973958°E

Dostop do Mornove zijalke

Opis pohodne poti do Mornove zijalke:

Čas hoje z otroki: 10 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki. Pot je ponekod precej strma in nevarna za zdrs, zato je potrebne nekaj več previdnosti za otroke.

Primeren čas obiska: vsi letni časi, za otroke priporočamo čas, ko ni snega ali ledu, saj je pot nevarna za zdrs.

Oprema: priporočamo običajno pohodniško opremo, priporočamo tudi čelado, predvsem zaradi možnosti padajočega kamenja ob dostopu in pa lučko za boljši ogled jame in njenih skritih kotičkov.

Mornova zijalka

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora. Na izvozu Šentrupert zapustimo avtocesto in nadaljujemo po regionalni cesti v smeri Mozirja in Logarske doline. V Letušu zavijemo desno in se peljemo v smeri Velenja in Šoštanja. Peljemo se skozi Gorenje do Šoštanja, kjer pa zavijemo levo v smeri Belih vod, a le do gostišča Grabenšek. Pri gostišču zavijemo desno in se peljemo do informativnih tabel ob cesti na začetku soteske Hudega potoka. Parkiramo ob cesti.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto pustimo na izvozu za Velenje in se peljemo po regionalni cesti vse do Velenja. Tam nadaljujemo za Šoštanj in nato dalje za Bele vode, a le do gostišča Grabenšek. Pri gostišču zavijemo desno in se peljemo do informativnih tabel ob cesti na začetku soteske Hudega potoka. Parkiramo ob cesti.

OPIS POHODNE POTI

Od informativne table ob cesti prečimo potok po lesenem mostičku in se podamo po pohodni poti do jame. Pot je lepo shojena, le ponekod je precej strmo in za otroke nevarno za zdrs. Potrebna dodatna previdnost. Ker je nad potjo stena, je možnost padajočega kamenja, zato priporočamo čelado.

MORNOVA ZIJALKA ZA OTROKE

Dostop do jame

Dostop do jame je kratek in na zadnjih nekaj metrih so urejene lesene stopnice. Ob izhodišču je potoček, ki je za otroško igro še posebej zanimiv. Z malo sreče lahko najdemo tudi kakšnega potočnega raka.

Ogled jame

Jama je vodoravna, kar pomeni da se lahko otroci prosto gibljejo po njej. Takšen način raziskovanja jam je otrokom še posebej zabaven, ko lahko prosto tekajo in raziskujejo jamo.