Vas Mojstrana je že od nekdaj močno povezana s planinstvom. Zato danes tam stoji Slovenski planinski muzej. Da pa je izlet popoln tudi za otroke, priporočamo poleg ogleda zanimivega muzeja pohod do slapu Peričnik ter postanek v centru vasi Mojstrana, kjer so igrala in zanimiv vrtiček.

Dostop do Mojstrane:

Ljubljana – Mojstrana:

Razdalja: 72 km

Čas vožnje: 50 min

Maribor – Mojstrana:

Razdalja: 197 km

Čas vožnje: 2 h

Koordinate planinskega muzeja: 46.457780°N / 13,936290°E

Slovenski planinski muzej

Slovenski planinski muzej

Odpiralni čas: vsak dan med 9.00 – 17.00. Zadnji vstop je eno uro pred zaprtjem. Zaprto je 1.1. in 11.1.

Cenik: odrasli 9 €; učenci, dijaki, študenti, upokojenci in invalidi 7 €; družinska vstopnica 19 €; člani PZS, SGK Skala 7 €.

Opis pohodne poti do slapu Peričnik:

Izhodišče: Koča pri Peričniku

Nadmorska višina izhodišča: 750 m

Nadmorska višina slapu Peričnik: 800 m

Višinska razlika: 50 m

Čas hoje: 15 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega

Oprema: priporočamo običajno pohodno opremo

Slap Peričnik

DOSTOP DO MOJSTRANE IN SLAPU PERIČNIK

Tako iz Ljubljane kot Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na zadnjem izvozu pred Karavanškim tunelom. Smerokaz za Kranjsko goro. Peljemo se proti Kranjski gori in ko opazimo smerokaz levo za Mojstrano, skrenemo ne cesto proti Mojstrani. Tam pa sledimo smerokazom za planinski muzej. Do slapu Peričnik pa nadaljujemo samo naprej po cesti v smeri doline Vrata, a le do koče pri slapu Peričnik. Tam parkiramo. Od planinskega muzeja do koče pri slapu Peričnik je cca 5 minut vožnje. Parkiramo pri koče in se podamo po označeni poti do slapu, do koder z otroki potrebujemo cca 15 minut hoje.

MOJSTRANA ZA OTROKE

Slovenski planinski muzej

Muzej je zanimiv za vse generacije. Za otroke pa je še posebej dobro poskrbljeno. Poleg tega, da v muzeju izvemo veliko o slovenskih gorah, alpinistih, lahko preizkusimo, kako je biti v času nevihte v bivaku, si ogledamo virtualna doživetja, otroci lahko poskusijo plezati po ferati, spoznajo gozdne živaliin se preizkusijo v več različnih igrah.

Tako odrasli kot otroci (v spremstvu odraslih) pa se lahko preizkusijo v dveh pustolovščinah:

Pustolovščina »pobeg v bivak«: z doplačilom 25 € na skupino (2 do 4 osebe) se lahko igramo igro podobno »escape room«, ki se nahaja pod skalo pred muzejem, na vrhu katere stoji bivak.

Pustolovščina »Triglavski izziv«: preizkusimo se lahko v igri z nalogami skritimi v čarobni škatli, kjer potrebujemo nekaj planinskega znanja. Cena za skupino (do 5 oseb) je 25 €, če pa si ogledamo še muzej pa 35 €.

Igrala

V centru vasi Mojstrana se nahajajo preprosta igrala, kjer so tudi klopi za počitek. V bližini igral je tudi zanimiv vrtiček s smerokazi za znanje vrhove.

SLAP PERIČNIK ZA OTROKE

Slap Peričnik je enostavno dostopen, saj do njega prispemo po lepo uhojeni in dobro označeni pohodni poti in to z otroki že v 15 minutah. Prispemo do spodnjega slapu Peričnika, ki je tudi najbolj poznan. Pri slapu je še posebej zanimivo to, da lahko gremo na njegovo notranjo stran, od koder je zaradi mogočne padajoče vode zelo lep pogled. Slap je visok 52 metrov. Otroci kot tudi vsi ostali nedvomno uživamo ob pogledu na mogočen in enega najlepših slapov v Sloveniji. Slap je zelo lep tudi pozimi, vendar zaradi spolzkega dostopa pozimi dostop z otroki odsvetujemo.