Menina planina je gorska planota, katera nudi veliko možnosti za pohode ali pa samo oddih v naravi. Planina se razprostira od višine 1200 do 1450 metrov nadmorske višine. Iz planine je lep razgled na Kamniško Savinjske Alpe.

Dostop do Doma na Menini planini:

Ljubljana – Dom na Menini planini:

Razdalja: 69 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Dom na Menini planini:

Razdalja: 106 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Koordinate Vršiča: 46.262000°N / 14,819334°E

Dom na Menini planine

Višina: 1453 m

Delovni čas: v sezoni vsak dan, izven sezone samo med vikendi

Vivodnik

Opis pohodne poti na Vivodnik:

Nadmorska višina izhodišča, Dom na Menini planini: 1453 m

Nadmorska višina Vivodnika: 1508 m

Višinska razlika: 55 m

Višinska razlika na poti: 70 m

Čas hoje: 15 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Primeren čas obiska: primerno v vseh letnih časih, tudi pozimi (cesta se ne pluži redno, tako da ni vsakič možen dostop z avtom do koče)

Oprema: običajna pohodna oprema, pozimi dobra zimska obutev in kombinezon za otroke

Menina planina, razgled na Kamniško Savinjske Alpe

DOSTOP DO DOMA NA MENINI PLANINI Z AVTOM

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo ona Vranskem in se peljemo proti Kamniku, skozi Tuhinjsko dolino. Ko prispemo do edine bencinske črpalke v dolini, opazimo smerokaze za Menino planino. Sledimo oznakam. Cesta kmalu postane makadamska. Ponekod je cesta v nekoliko slabšem stanju, vendar je prevozna za osebna vozila.

POHODI PO MENINI PLANINI

Vivodnik

Najvišji vrh Menine planine je Vivodnik, ki je tudi najbolj obiskan. Na vrhu stoji leseni razgledni stolp, na katerega se je potrebno povzpeti po lesenih lestvah. Iz vrha se razprostira lep razgled na Kamniško Savinjske Alpe.

Špic

Špic je vrh, ki se nahaja v neposredni bližini Doma na Menini planini. Na vrh, ki je oddaljen le 10 minut in je dobro viden od doma, priporočamo krožno turo. Za vzpon izberemo pot mimo kapele posvečene Mariji Snežni, za povratek pa travnato pobočje nazaj proti koči. Ali obratno.

Goli vrh

Goli vrh je najvišji vrh Šavnic, kateri se nahaja na vzhodnem delu Menine planine. Do Golega vrha sta dva dostopa iz zavetišča na Bibi planini. Daljša (1 h 15 min) in označena pot ter krajša (45 min) in neoznačena pot. Obe poti sta enostavni in primerni tudi za majhne otroke.

Zavetišče na Bibi planini – Dom na Menini planini

Med zavetiščem na Bibi planini in Domom na Menini planini je enostavna, 45 minut dolga pohodna pot, ki je lepo označena. Pohod poteka tudi mimo jezerca Biba.

OSTALI POHODI

Iz doline vodi na Menino planino več poti, ki pa so bistveno daljše in zato zahtevnejše kot te po vrhu Menine planine. Poti so dolge od 2,5 ur do več ur. Izhodišča so Gornji grad, Črnivec, Bela peč, Okrog pri Motniku, Češnjice v Tuhinju, Lipa itd.

MENINA PLANINA ZA OTROKE

Dom na Menini planini in igrala

Dom na Menini planini je prijazen za otroke. Pred kočo so urejena enostavna igrala. Okoli koče je zelenica, obdana z ograjo, kjer se lahko otroci prosto igrajo. V koči pripravljajo odlično hrano.

Pohodi

Vsi trije vrhovi na Menini planini so lahko dostopni tudi otrokom. Le razgledni stolp na Vivodniku je nekoliko bolj zahteven za najmlajše, kjer pa priporočamo pomoč odraslih.

Živali na pašnikih

Za otroke je bližnje srečanje z kravami, telički, konji vsakič prav zanimivo doživetje. Le tega v toplejšem delu leta na Menini planini ne manjka.

Menina planina pozimi

Za otroke je rajanje po snegu ob koči ali pa sankanje po strminah vrha Špic zelo zabavno.