Matjaževe kamre so jame med Logatcem in Žirem. Gre za naravno znamenitost, kjer so arheologi našli sledi neandertalcev, našli pa so tudi kosti jamskega medveda, volkov, bizonov, jelenov, ledenodobnih svizcev ter kamnito orodje. Najdbe so stare okoli 50.000 let in so danes najstarejše arheološke najdbe na Gorenjskem.

Dostop:

Ljubljana – Matjaževe kamre:

Razdalja: 46 km

Čas vožnje: 40 min

Maribor – Matjaževe kamre:

Razdalja: 172 km

Čas vožnje: 1 h 55 min

Koordinate jame: 46.002563°N / 14,145845°E

POMEMBNO: jame Matjaževe kamre so prosto dostopne in odprte jame. Za vse, ki niste jamarji in bi si jame radi ogledali priporočamo, da to raje storite skupaj z jamarji.

Oprema: čelada, lučka, nepremočljiva oblačila primerna za temperaturo 10 stopinj, od obuval priporočamo škornje ali visoke pohodne čevlje.

Matjaževe kamre

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Primorski avtocesti, a le do izvoza za Logatec, kjer zapustimo avtocesto. Sledimo regionalni cesti v smeri Žirov. Med Rovtami in Žirmi se na levi strani nad cesto vidi vhod v jame. Predlagamo uporabo koordinat, ker se vhod zaradi gosto zaraslega drevja slabše opazi. Parkiramo nekje ob cesti.

Do jam lahko prispemo tudi iz Gorenjske strani, kjer se zapeljemo do Žirov in od tam sledimo regionalni cesti za Logatec. Cca 8 km iz Žirov bomo na desni strani nad cesto opazili vhod v Matjaževe kamre.

MATJAŽEVE KAMRE ZA OTROKE

Dostop do jam

Dostop do jame je preko reke Sore, kjer si moramo poiskati ustrezen prehod. Voda je plitka, a je je ravno toliko, da se ob večjem vodostaju zmočimo. Za otroke je prehod preko reke pravo doživetje. Za najmlajše je potrebna pomoč, saj je voda ravno tako deroča in globoka, da bodo brez pomoči precej mokri.

Ogled jam

Matjaževe kamre imajo šest vhodov in sestavljajo pravi podzemni labirint. V jamah ni prepadov, le ob kakšnem vhodu je potrebne nekaj več pazljivosti, ker je nevarnost zdrsa. Sicer pa lahko otroci prosto raziskujejo rove. Z malo sreče bodo videli tudi kakšnega netopirja.

Pripoved

O Matjaževih kamrah se širi več pripovedi, a nihče ne ve, katere so resnične in katere ne. Otrokom lahko v jamah povemo, kaj vse se je v teh jamah našlo ter, da naj bi jame nekoč služile tudi za skrivališče ljudem in za njim vredno blago pred Turki. Takrat naj bi na vhodih bila železna vrata, ki pa so jih odstranili, ko ni bilo več nevarnosti.

Muzej Žiri

V Muzeju Žiri v starem trgu (Tabor 2, Žiri) lahko izveste več o najdbah v Matjaževih kamrah.