Matajur je lepo razgledna gora na meji med Slovenijo in Italijo. Na vrhu stoji majhna cerkev oziroma kapela ter razgledna plošča z vpisno knjigo. Pohod na Matajur je enostaven in primeren tudi za majhne otroke.

Dostop do izhodišča, Rifugio Pelizzo:

Ljubljana – Rifugio Pelizzo:

Razdalja: 120 km

Čas vožnje: 2h 30min

Maribor – Rifugio Pelizzo:

Razdalja: 242 km

Čas vožnje: 3h 35min

Koordinate izhodišča, Rifugio Pelizzo: 46.202755°N / 13.539121°E

Matajur

Opis pohodne poti na Matajur:

Nadmorska višina izhodišča, koča Rifugio Pelizzo: 1320 m

Nadmorska višina Matajurja: 1642 m

Višinska razlika: 322 m

Čas hoje: 45 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, ter starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Primeren čas obiska: v času, ko ni snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodna oprema

Razgled z Matajurja

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane proti Škofji Loki ter nato sledimo oznakam za Tolmin. Peljemo se skozi Gorenjo vas, Dolenjo Trebušo, Most na Soči, Tolmin do kraja Idrsko, kjer se odcepi strma cesta proti vasi Livek. Do vasi Livek imamo nato cca 5 km. Nadaljujemo po cesti naprej in prispemo v Italijo, kjer pa se cesta začne spuščati. Ko prispemo do večjega križišča, skrenemo desno za vas Matajur / Montemaggiore ter planinsko kočo Rifugio Pelizzo. Če bomo sledili smerokazom za kočo, bomo po razmeroma strmi cesti kmalu prispeli do parkirišča tik pod kočo.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča tik pod koča Rifugio Pelizzo se podamo mimo koče na markirano pohodno pot proti Matajurju / Monte Matajur. Pot se vzpenja po razglednem travnatem pobočju. V vseh križiščih med potjo gremo naravnost. Pot ne moremo zgrešiti, saj ves čas pred seboj vidimo vrh. Pot je zelo enostavna in zato primerna tudi za samostojno hojo malih otrok.

MATAJUR ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Matajur je kratek in enostaven ter zato primeren tudi za otroke odd 4 leta dalje. Otroci lahko hodijo, tekajo ter se igrajo brez skrbi, saj med potjo ni prepadov ali možnosti, da bi se izgubili.

Malica z lepim razgledom

Ves čas vzpona nas bodo spremljali lepi razgledi, kateri so še posebej lepi na vrhu. Tam si lahko na mehki travi in ob čudovitih razgledih privoščimo malico, ki jo prinesemo s seboj.

Igra na mehki travi

Vse od koče do vrha hodimo po mehki travi, ki je kot nalašč za igro otrok.

Koča Rifugio Pelizzo

Na koči si lahko privoščimo pijačo ali hrano ter uživamo tudi tam ob lepih razgledih.