Jama se nahaja v bližini Škofje Loke. Sestavljajo jo dvorana ter več rovov, ki so kot pravi labirint. Ker v jami biva velika kolonija netopirjev je vhod v jamo zaprt in ogled je možen le z jamarji. Jamo lahko doživimo kot pravi jamarji, s katerimi je tudi edina možnost obiska jame.

Dostop do jame:

Ljubljana – Marijino brezno:

Razdalja: 25 km

Čas vožnje: 35 min

Maribor – Marijino brezno:

Razdalja: 148 km

Čas vožnje: 1 h 50 min

Koordinate Marijinega brezna: 46.162778°N / 14.297143°E

Marijino brezno

Pomembni podatki:

Primerno za: otroke od cca 5 let dalje

Čas aktivnosti: vsaj 1h ali več

Priporočen čas obiska: v času, ko v jami ne prezimujejo netopirji

Obisk jame možen le z jamarji

Primera oprema: kombinezon ali druga toplejša oblačila, ki jih ni škoda (saj se lahko na skalah in v blatu uničijo), čelada, lučka, rokavice

Kontakt za obisk jame: https://www.visitskofjaloka.si/si/dozivetja/naravne-znamenitosti/jamarji

Marijino brezno

OPIS DOSTOPA DO JAME

Kljub temu, da so za pisane koordinate, priporočamo da se z jamarji dogovorite glede lokacije zbiranja in se do jame podate skupaj. Sicer pa je od Škofje Loke do jame cca 10 minut vožnje. Parkira pa se lahko ob makadamski cesti, ki vodi mimo jame. Vhod v jamo je namreč zelo blizu ceste.

MARIJINO BREZNO ZA OTROKE

Priprave na ogled jame

Jamarji so v pomoč pri pripravah na ogled jame z nasveti, kako se gibati po jame, kaj se sme in kaj se ne sme. Še posebej otroke je potrebno seznaniti z varno hojo po jami.

Ogled jame

Če hodimo po poteh, ki nam jih svetujejo izkušeni jamarji, je pot po tej jami varna in zato primerna tudi otrokom. V Marijinem breznu spoznamo jamo, kakor jo spoznavajo jamarji. Po ogledu jame smo tudi precej umazani, kar pa seveda spada k jamarstvu. Za otroke je to še posebej zabavno.