Mala in Velika Osojnica ter Ojstrica so vrhovi nad Blejskim jezerom. Z Male Osojnice se razprostira lep razgled na Blejsko jezero, z Ojstrice je prav tako lep razgled z eno najbolj romantičnih klopic v Sloveniji, Velika Osojnica pa je še nekoliko višja in zahteva nekaj več hoje po strmem bregu. Je pa tudi s tega vrha lep razgled. Medtem, ko sta prva dva precej bolj obiskana, se nam lahko zgodi, da bomo na Veliki Osojnici imeli trenutek zase. Lahko naredimo lepo krožno turo preko Male Osojnice in mimo Ojstrice.

Dostop do izhodišča

Dostop do izhodišča, Velika Zaka

Ljubljana – Velika Zaka:

Razdalja: 57 km

Čas vožnje: 45 min

Maribor – Velika Zaka:

Razdalja: 182 km

Čas vožnje: 2 h

Koordinate izhodišča, Velika Zaka: 46.3595°N / 14.0845°E

Razgled na Blejsko jezero

Opis pohodne poti na Malo in Veliko Osojnico ter Ojstrico:

Izhodišče: Velika Zaka

Nadmorska višina Velike Zake: 480 m

Nadmorska višina Velike Osojnice: 756 m

Višinska razlika: 276 m

Čas hoje: 45 min

Pot je markirana

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Za vzpon primerno v vseh letnih časih, tudi za otroke, priporočamo ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Pot na Malo Osojnico

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Maribora in Ljubljane se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti. Avtocesto zapustimo na izvozu za Bled. Peljemo se skozi Bled v smeri Bohinjske Bistrice, mimo Hotela Vila Bled. V križišču za Vilo Bled skrenemo desno, kjer kmalu prispemo do jezera. Peljemo se le nekaj metrov ob jezeru ter nato skrenemo v smeri Zake. Po cca 350 metrih prispemo v Veliko Zako, kjer opazimo smerokaze za Ojstrico in Osojnico. Skrenemo na makadamsko cesto, kjer na ustreznem mestu parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

Predlagamo krožno pot. V kolikor se proti vrhu podamo mimo Ojstrice, nadaljujemo od parkirišča po makadamski cesti, ki se kmalu spremeni v kolovoz. Prispemo do razpotja, kjer skrenemo desno za Ojstrico. Ojstrica se nahaja nedaleč naprej od odcepa. Vrh Ojstrice je skalnat in lepo razgleden. Na Ojstrici je tudi klopca. Od Ojstrice nadaljujemo v smeri proti Veliki Osojnici, kjer se pot nekoliko dlje strmeje vzpne. Ko strmina nekoliko popusti, prispemo do razpotja. V levo po nekaj minutah prispemo na Malo Osojnico, v desno pa vodi pot na Veliko Osojnico. Zadnji del poti na Veliko Osojnico je nekoliko bolj strm. Z Velike Osojnice se vrnemo nazaj do križišča, kjer skrenemo za Malo Osojnico ter po poti po stopnicah nazaj proti Izhodišču. Ta del poti je ponekod varovan z jeklenico.

MALA OSOJNICA, VELIKA OSOJNICA IN OJSTRICA ZA OTROKE

Blejsko jezero

Za otroke je bližina izhodišča, Blejsko jezero zanimivo tako pred ali / in po pohodu. Zato priporočamo postanek ob jezeru. Še posebej v poletnih mesecih, ko je tam možno kopanje.

Pohod

Pohod po daljši poto, čez Ojstrico je enostavnejši in zato bolj primeren za otroke za samostojno hojo. Krajša pot po stopnicah, ki so ponekod varovane z jeklenico je delno zahtevna in zato priporočamo nekaj več previdnosti.

Postanki na razglednih točkah

Na pohodu bomo prispeli na kar tri lepe razgledne točke, kjer priporočamo nekaj več časa za počitek, malico ali celo igro. Vse tri razgledne točke imajo klopi.