Ljubična gora je vrh nad kraji Ljubično, Zbelovsko goro in Zbelovim. Sam vrh je v gozdu, razgledna točka pa je ob cerkvi sv. Marije. Za pohod na Ljubično goro priporočamo krožno pot.

Dostop do izhodišča, Zbelovo, podvoz pod železnico:

Ljubljana – Zbelovo:

Razdalja: 105 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Zbelovo:

Razdalja: 40 km

Čas vožnje: 35 min

Koordinate izhodišča, Zbelovo: 46.2958°N / 15.5325°E

Ljubična gora

Opis pohodne poti od podvoza pod železnico:

Nadmorska višina podvoza: 264 m

Nadmorska višina Ljubične gore: 533 m

Višinska razlika: 269 m

Čas hoje: z otroki cca 1 h

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodniška oprema

Ljubična gora, razgled

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo po avtocesti do izvoza za Slovenske Konjice. Tam skrenemo proti Žičam, Ločam in Zbelovim. Peljemo se skozi Zbelovo in ko prispemo do železniškega mosta, skrenemo desno ter parkiramo nekje ob cesti.

OPIS POHODNE POTI

Priporočamo krožno pot. Za vzpon je najbolje izbrati bolj strmo pot ter položno za sestop. Od tam, kjer smo parkirali se podamo po cesti ob železnici, kjer pri kraju Zbelovska Gora prispemo do križišča. Tam zavijemo levo in še dalje nadaljujemo po cesti, dokler da na levi strani ceste opazimo strme stopnice, ki vodijo v gozd. Tam opazimo tudi tablo z napisom »pot po Marijinih stopnicah«. Tej poti sledimo naravnost po hribu navzgor. Pot vodi čez nekaj skal, a kljub temu je pot lepo prehodna. Prispemo do križa pri Marijinih stopnicah, ki je tudi neuraden vrh Ljubične gore. Pravi vrh je malo naprej ob telekomunikacijskem stolpu in ni posebej označen. Ob križu so tudi klopce za počitek ter vpisna knjiga. Malo naprej pa se odpre lep razgled na travniku, kjer stoji cerkev. Za sestop priporočamo drugo pot, ki je podobna kolovozu in vodi od druge strani cerkve. Pot je sprva po cesti, nato pa skrene v gozd. Je lepo markirana, tako da je ne moremo zgrešiti. Do parkirišča pridemo po drugi strani hriba.

LJUBIČNA GORA ZA OTROKE

Pohod

Pohod na vrh je enostaven in primeren za hojo tudi za otroke stare 4 leta in več. Morda bi krajši del lahko prehodili tudi mlajši.

Igra in malica na vrhu

Na razglednem travniku na vrhu, kjer stoji cerkev so klopi in večja travna površina, ki je odlično mesto za počitek, igro in malico.

Lepi razgledi

Lepi razgledi na Pohorje, Boč in ostale vrhove ter doline so zanimivi vsem obiskovalcem, tudi otrokom. Z malo sreče bodo lahko opazili vlak v dolini, saj se lepo vidi železniška proga.

Stik z naravo

Mnogo cvetlic ter zanimivih žuželk je popestrilo pohod. Celo srečanje zelo redke vrste bukovega kozlička je bilo pravo doživetje.