Lindeški slap in grad Lindek sta odlična kombinacija za pohod. Slap se nahaja ob poti proti ruševinam starega gradu. 9 metrov visok slap v soteski Belskega potoka je prava popestritev med potjo do gradu Lindek.

Dostop do izhodišča, Beli potok pri Frankolovem:

Ljubljana – Beli potok pri Frankolovem:

Razdalja: 89 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Beli potok pri Frankolovem:

Razdalja: 46 km

Čas vožnje: 35 min

Koordinate izhodišča, Beli potok pri Frankolovem: 46.348499°N / 15.322885°E

Grad Lindek

Opis pohodne poti do Lindeškega slapu in gradu Lindek:

Izhodišče: Beli potok pri Frankolovem

Nadmorska višina izhodišča: 435 m

Nadmorska višina Lindeškega slapu: 555 m

Nadmorska višina gradu Lindek: 695 m

Višinska razlika: 260 m

Čas hoje do gradu: 45 min (samo do slapu potrebujemo 15 minur)

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni snega in ob lepem vremenu.

Opozorilo: na delu nad slapom je pobočje pod potjo zelo strmo in vodi v sotesko. Tam priporočamo posebno previsnost. Odsvetujemo dostop čisto do gradu, zaradi padajočega kamenja.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Dostop čisto do gradu je prepovedan zaradi padajočega kamenja.

Pot je označena.

Lindeški slap

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo proti Mariboru. Na avtocesti izberemo izvoz za Celje center ter nato v križišču skrenemo desno. Peljemo se skozi Vojnik ter nadaljujemo proti Slovenskim Konjicam. Malo za krajem Frankolovo bomo v ozki dolini opazili smerokaz levo za grad Lindek. Od odcepa do izhodišča nas loči še 700 metrov. Parkiramo ob cesti, kjer je dovolj prostora za parkiranje več avtomobilov.

Iz Maribora se peljemo proti Ljubljani. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Nato se peljemo skozi Slovenske Konjice in nadaljujemo proti Celju po regionalni cesti. Ko prispemo do vasi Stranice, postanemo pozorni na označen odcep v desno za grad Lindek, katerega bomo opazili malo za Stranicami. Od odcepa do izhodišča nas loči še 700 metrov. Parkiramo ob cesti, kjer je dovolj prostora za parkiranje več avtomobilov.

OPIS POHODNE POTI DO LINDEŠKEGA SLAPU IN GRADU LINDEK

Ko parkiramo, se podamo po pohodni poti, ki nas vodi naravnost naprej v gozd. Pot se sprva rahlo vzpenja, preči potok ter se nato precej strmo vzpne pod mogočnimi pečinami na levi. Po 15 minutah hoje prispemo do slapu, ki ga opazimo na desni strani spodaj. Do gradu pa nadaljujemo naravnost po poti. En del poti je nevaren za zdrs, saj je v desno precej strmo odrezano proti potoku. Nato hodimo tik ob potoku in se pričnemo strmeje vzpenjati. Prispemo do travnika ter nato ponovno v gozd. Zadnji del poti je širši in nas pripelje do gradu. Včasih je bil dostop do prehoda med razvalinami dovoljen, danes pa je zaradi nevarnosti padajočega kamenja prepovedan. Četudi gremo samo do opozorilne table, lahko vidimo razvaline gradu.

LINDEŠKI SLAP IN GRAD LINDEK ZA OTROKE

Pohod

Pohod časovno ni zahteven, st pa dva predela, kjer je potrebno nekaj več previdnosti. En del poti je precej strm proti potoku, prav tako pa priporočamo nekaj več previdnosti pri dostopu do slapu.

Ogled slapu in gradu

Tako slap kot grad sta otrokom zelo zanimiva. Četudi se ne sme več dostopati čisto do ruševin, si jih otroci kot tudi mi radi ogledamo iz varnostne razdalje.

Kjer je voda, tam je zabava za otroke

Večji del poti poteka ob potoku, kar je otrokom še posebej zanimivo, saj takoj najdejo način za igro. V toplejšem delu leta tam cveti veliko različnih vrst rastlin, kar pa pohod le še dodatno popestri.