Leše je majhna Koroška vasica, katera nudi obilico čudovite narave, možnosti za pohode ter zanimive oglede. Nad vasjo obiskovalce vabita Leški dvojčici (dve cerkvi, ki stojita ena poleg druge), zanimiv vrh Volinjak, kjer spoznamo mnogo zanimivega, v centru vasi muzej in igrala, pod vasjo pa daje piko na i vhod v rov Franciscus.

Dostop do Leš:

Ljubljana – Leše:

Razdalja: 121 km

Čas vožnje: 1 h 55 min

Maribor – Leše:

Razdalja: 75 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Koordinate centra vasi Leše: 46.530759°N / 14.903241°E

Razgled z Volinjaka

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo vas, Velenje, Slovenj Gradec, Dravograd. Peljemo se skozi Velenje, Mislinjo do Slovenj Gradca. Tam lahko skrenemo za Kotlje ter nato v Kotljah za Ravne na Koroškem ali pa skrenemo za Ravne na Koroškem malo pred Dravogradom. Nato se peljemo še naprej od Raven na Koroškem po Mežiški dolini do Prevalj. V Prevaljah pa opazimo smerokaz levo za Leše. Tam skrenemo. Iz Prevalj do Leš je cca 2,5 km. Ko prispemo v Leše, v centru vasi v ostrem levem ovinku skrenemo levo ter se zapeljemo še dobrih 200 metrov. Ko na levi strani opazimo večjo podolgovato hišo, parkiramo. V tej hiši se nahaja muzej.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini proti Koroški. Peljemo se do Dravograda, kjer skrenemo levo čez most čez reko Dravo. Kmalu prispemo do krožišča, kjer izberemo prvi izvoz za Ravne na Koroškem. Nato se peljemo še naprej od Raven na Koroškem ter po Mežiški dolini do Prevalj. V Prevaljah pa opazimo smerokaz levo za Leše. Tam skrenemo. Iz Prevalj do Leš je cca 2,5 km. Ko prispemo v Leše, v centru vasi v ostrem levem ovinku skrenemo levo ter se zapeljemo še dobrih 200 metrov. Ko na levi strani opazimo večjo podolgovato hišo, parkiramo. V tej hiši se nahaja muzej.

KAJ SI OGLEDATI V LEŠAH

Rudarski muzej Leše in rov Franciscus

Na Lešah je deloval rudnik med leti 1818 in 1939 ter bi takrat največji rudnik premoga na Slovenskem. Danes si lahko v spomin na nekdanji rudnik ogledate spominsko sobo rudarstva v centru Leš, dober kilometer pred Lešami iz smeri Prevalj pa vhod v rudnik, rov Franciscus. Vodeno se lahko po predhodnih najavah podate na ogled muzeja, vhoda v rudnik in vodeno po učni poti imenovani Po stopinjah leških rudarjev.

Koordinate muzeja: 46.530759°N / 14.903241°E

Koordinate rova Franciscus: 46.534113°N / 14.909125°E

Kontakt za oglede je Kulturno društvo Leše: 02 82 31 774, 02 82 33 135 ali občina Prevalje: 02 82 46 100.

Leški dvojčici

Na hribu nad vasjo stojita le nekaj metrov narazen dve poznogotski cerkvi, ki danes predstavljata najpomembnejšo sakralno dediščino v Mežiški dolini. S travnika nad cerkvama se razprostira čudovit razgled na cerkvi, vas Leše ter hribe v okolici. Koordinate cerkev: 46.534906°N / 14.888957°E.

Volinjak

Volinjak je hrib nad Lešami in Mežico, iz katerega se razprostira lep razgled, še posebej na goro Peco. Na in tik pod vrhom se nahajajo zanimivi kraški pojavi ter naravno okno oziroma most.

VOLINJAK

Opis peš poti od Hermonkove kapelice

Nadmorska višina: 886 m

Višina izhodišča: 770 m

Višinska razlika: 116 m

Čas hoje: 30 min

Koordinate izhodišča: 46,527862°N / 14,875729°E

Dostop možen samo peš

Pot je označena

Volinjak

Zadnji del poti je varovana pot z jeklenicami, kjer je potrebna previdnost. Pot poteka preko naravnega mostu. Za otroke še posebej priporočam varovalni komplet ter čelado. Pot je označena, ves čas pa nas spremljajo tudi poučne in zabavne informacijske table o Žal ženah.

ŽAL ŽENE

O Volinjaku se širi ljudsko izročilo o Žal ženah, ki tam prebivajo. To naj bi bile staroselke, ki so se umaknile v samoto. Včasih so na Hermonkovi kmetiji svetovale ter pomagale pri opravilih. O njih je ob poti od Hermonkove kapele do vrha več tablic z zanimivimi zapisi o Žal-ženah. Mistični hrib je nedvomno zanimiv tako za otroke kot ostale.

LEŠE ZA OTROKE

Ogled muzeja in vhoda v rudniški rov

Ogled je poučen tudi za otroke. Še posebej pa je otrokom zanimivo pokukati skozi špranjice v notranjost rudniškega rova.

Pohod na Volinjak

Pohod je kratek in zaradi informacijskih tabel ter kraškim lepot prava atrakcija tudi za otroke. Le v zadnjem delu pred razgledno točko priporočamo večjo pazljivost, še posebej za otroke.

Igrala

Poleg muzeja v centru vasi se nahajajo enostavna igrala, kjer priporočamo postanek.

Pravljična vas Leše

Vsako leto v septembru na Lešah poteka festival, ki je namenjen predvsem otrokom. Takrat se prebudijo vsa pravljična bitja, žal žene, škratje, leškirji, čarovnice, leški orli, pegasti konji in velikani ajdi.