Krškočara je pravljično doživljajska pot, kjer na zabaven način v lepi naravi spoznamo čarovništvo ter znamenite osebnosti Krškega. Pravljično doživljajska pot nas vodi po štiri kilometre dolgi poti, mimo 9 doživljajskih točk ter nas vrne nazaj v staro mestno jedro do Mestnega muzeja Krško, kjer je tudi začetek poti.

Dostop do izhodišča, Mestni muzej Krško:

Ljubljana – Krško:

Razdalja: 101 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – Krško:

Razdalja: 103 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Naslov mestnega muzeja Krško: Valvasorjevo nabrežje 3, Krško

Koordinate izhodišča, Mestni muzej Krško: 45.967911°N / 15.484857°E

Krškočara

Opis pravljično doživljajske poti Krškočara:

Izhodišče: Mestni muzej Krško

Čas hoje: 2 h – 3 h

Dolžina poti: 4 km

Višinska razlika na poti: 151 m

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: ni primerno za vozičke

Primeren čas: v vseh letnih časih

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Spletna stran: https://www.visitkrsko.com/vodeni-ogledi/krskocara

Krškočara

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Dolenjski avtocesti v smeri Zagreba. Avtocesto zapustimo na izvozu za Krško ter se peljemo v smeri Krškega. Ko prispemo v Krško, se peljemo ves čas naravnost, tako da imamo reko Savo na svoji desni strani. Peljemo se mimo stadiona na desni in ko prispemo do križišča, kjer opazimo na desni most preko reke Save, se peljemo še nekaj metrov naravnost, na kar na levi strani opazimo staro mestno jedro, kjer je tudi Mestni muzej Krško. V bližini muzeja je na voljo več parkirnih mest.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti do Celja, kjer izberemo izvoz za Celje center. Peljemo se v smeri Laškega, od koder nadaljujemo do Zidanega mostu ter nato dalje proti Krškemu. Ko prispemo do Krškega, že takoj na začetku opazimo na desni strani staro mestno jedro in tudi Mestni muzej Krško. V bližini muzeja je na voljo več parkirnih mest.

OPIS PRAVLJIČNO DOŽIVLJAJSKE POTI KRŠKOČARA

Parkiramo na enem izmed parkirišč v bližini Mestnega muzeja Krško ter se podamo v njegov atrij muzeja, kjer v bistroju kupimo knjižico za na pot. Pot je označena z lesenimi tablami v obliki puščic ter napisi »Krškočara«. Po krožni poti se vrnemo nazaj na isto mesto, kjer otroke čaka nagrada.

Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji

Kroškočara je že sedma pravljično-doživljajska pot v Sloveniji, ki združuje gozdne dogodivščine, primerne za otroke od cca 6. do 12. leta starosti. Vsekakor pa so dobrodošli tudi mlajši in starejši otroci kot tudi vsi ostali ljubitelji pohodov, lepe narave in seveda pravljic. Pravljično-doživljajska pot Krškočara je povezana z zgodovino Krškega in učenjaki, ki so bivali na tem območju, lepo naravo in pozitivno energijo.

Slikanica Čarovniška šola Krškočara

Priporočamo, da otroci prej (lahko tudi kasneje) preberejo slikanico Čarovniška šola Krškočara. Izvirna zgodba bo pred ali po prehojeni poti pustila na dogodivščino zares čudovit spomin. Slikanico lahko kupimo v atriju Mestnega muzeja v bistroju Melitini okusi.

Na pohod s Čarobukvico

V bistroju Melitini okusi v atriju Mestnega muzeja lahko kupimo knjižico imenovano Čarobukvica (5 EUR). Poleg Čarobukvice prejmemo tudi svinčnik-čaropalico (svinčnik v obliki čarobne palčke). S pomočjo Čarobukvice je pohod za otroke prav čarobno doživetje. Na poti otroci zbirajo čaroznačke za opravljenih vseh devet razredov čarovniške šole. Za nagrado pa v bistroju ob povratku prejmejo spričevalo, ki se imenuje Spričarovalo.

Čarobna doživetja na poti Krškočara

Pot na vodi v čarovniško šolo, kjer nas čakajo različne preizkušnje. Na poti je 9 točk oziroma 9 razredov. Na vsaki izmet točk na poti nas čaka zanimiva preizkušnja. Pokazati moramo nekaj svojih spretnosti, za katere imamo natančen opis v Čarobukvici. Doživljajske točke na poti, katere presenetijo in navdušujejo ne le otroke, temveč tudi ostale obiskovalce. Za vsako opravljeno točko oziroma razred si v Čarobukvico nalepimo čaroznačko (nalepko), naučimo se tudi čaropisa ter na koncu prejmemo spričevalo – Spričarovalo.

Igrala

V sklopu pravljično-doživljajske poti Krškočara so tudi zanimiva igrala, kjer priporočamo daljši postanek.

Vodeni pohodi

Na pohod se lahko kadarkoli odpravimo sami ali pa se odpravimo na voden pohod, ki se izvede predvidoma enkrat mesečno. Takrat nas na pot popeljejo izkušeni in zelo zabavni vodniki.

KAJ SI OGLEDATI V OKOLICI

Mestni muzej Krško

V Mestnem muzeju Krško si lahko ogledamo zbirko kulturne dediščine mesta in občine Krško. Razstavljenih je tudi nekaj otrokom zanimivih eksponatov. Več o muzeju si lahko preberete na: MESTNI MUZEJ KRŠKO.

Kapucinska knjižnica

V dobro ohranjenem samostanu s cerkvijo je danes Valvasorjeva knjižnica ter za obiskovalce najbolj zanimiva Kapucinska knjižnica, ki nas popelje več sto let v preteklost. Več o knjižnici: KAPUCINSKA KNJIŽNICA.

Zbirka Speedway

V prostorih Valvasorjeve knjižnice je urejena zbirka na temo Speedway. Tam lahko spoznamo, kako so včasih potekale dirke ter si ogledamo tudi nekaj zanimivih eksponatov. Več na: SPEEDWAY V SLOVENIJI.

Mestni park

Pred knjižnico se nahaja park, kjer si lahko privoščimo sproščen sprehod. Več o parku: MESTNI PARK.

NOČITEV

Glede na to, da je v Krškem kar precej zanimivosti za ogled in je lahko izlet primeren kar za ves vikend, priporočamo nočitev v prijetnem HOSTLU KOZMUS. Hostel, ki se nahaja na prijetni lokaciji v Brestanici (bližina Krškega) vodi Olimpijec Primož Kozmus. Hostel ima prijeten zunanji vrt za otroke. Več o hostlu najdete na: HOSTEL KOZMUS.