Križevnik je razgledna gora na severozahodnem robu Dleskovške planote. Zelo lepo sta vidna najvišja vrhova Dleskovške planote, Veliki vrh in Velika Zelenica. Do vrha vodi enostavna, a neoznačena pot.

Dostop do izhodišča, Planina Ravne:

Ljubljana – Planina Ravne:

Razdalja: 59 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Maribor – Planina Ravne:

Razdalja: 119 km

Čas vožnje: 1 h 50 min

Koordinate izhodišča, Planina Ravne: 46.3493°N / 14.6997°E

Križevnik

Opis pohodne poti:

Nadmorska višina izhodišča: 1500 m

Nadmorska višina Križevnika: 1909 m

Višinska razlika: 409 m

Višinska razlika na poti: 175 m

Čas hoje do Križevnika: z otroki cca 2 h

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od cca 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodniška oprema

Križevnik

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo do Kamnika, kjer nadaljujemo proti Strahovici ter Črnivcu. Nekaj sto metrov pred prelazom Črnivec skrenemo levo na cesto, ki vodi na Veliko planino in prelaz Volovjek. Iz prelaza Volovjek gre cesta levo na Veliko planino, mi pa se peljemo naravnost in se spuščamo proti Lučam. Prispemo v dolino Podvolovjek. V dolini moramo biti pazljivi, da bomo skrenili levo na cesto za planino Podvežak. Od odcepa do mesta, kjer parkiramo je cca 10 km. Odcep se nahaja le nekaj sto metrov za barom pri Gamsu. Cesta proti Podvežaku in Dleskovški planoti je sprva še asfaltirana, kasneje pa postane makadamska. Peljemo se v smeri planine Ravne (levo Podvežak). Ko prispemo do planine Ravne, parkiramo na primernem mestu.

Iz Maribora se peljemo v Savinjsko dolino in sicer do Luč, kjer skrenemo levo proti Kamniku. Pazljivi moramo biti na odcep v desno, kjer skrenemo za planino Podvežak. Od odcepa do mesta, kjer parkiramo je cca 10 km. Odcep se nahaja le nekaj sto metrov za barom pri Gamsu. Cesta proti Podvežaku in Dleskovški planoti je sprva še asfaltirana, kasneje pa postane makadamska. Peljemo se v smeri planine Ravne (levo Podvežak). Ko prispemo do planine Ravne, parkiramo na primernem mestu.

OPIS POHODNE POTI

Prvi del poti je lažje sledljiv, ker so markacije. Sledimo poti za Moličko planino in planino Polšak. Ko prispemo do neizrazitega sedelca, se z desne priključi še ena pot (od konca ceste). Malo naprej prispemo do še enega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri planine Polšak (v levo gre pot za Korošico, Moličko planino). Odcep je še označen, ampak v nadaljevanju pa pot ni več markirana. Sledi rahel vzpon, nato se pot lahkotno spusti, preči pobočje v desno, nas vodi po manjši dolinici mimo vodnega zajetja do planine Polšak. Na planini se nahaja pastirska koča. Od pastirske koče nadaljujemo v smeri severa, skozi redek macesnov gozd, kateremu se že pridružujejo borovci. Ko prispemo do razpotja, skrenemo desno (levo gre pot proti Velikemu vrhu in jamarskemu bivaku). Pot se začne strmeje vzpenjati in nas kmalu pripelje do vrha zelo lepo razglednega Križevnika.

KRIŽEVNIK ZA OTROKE

Pohod

Pohod na vrh Križevnika je enostaven in ne zahteva veliko višinskih metrov. Zato je pohod na Križevnik primeren tudi za otroke za samostojno hojo. Za starše, ki bodo svoje otroke nesli v nosilkah ali nahrbtnikih pa pot prav tako ni zahtevna.

Igra in malica

Na razglednem vrhu je sicer nekoliko premalo prostora za igro, saj je ena stran Križevnika prepadna. Zato priporočamo daljši postanek za igro in malico na zelo prijetni planini Polšak.

Lepi razgledi

Z vrha Križevnika je zelo lep razgled, kjer lahko kmalu dobimo idejo, kam na naslednji pohod. Vrhovi naokoli so marsikateri primerni za pohod z otroki (Veliki vrh, Velika Zelenica, Veža, Raduha…).