Na Strunjanskem polotoku lahko doživimo mnogo zanimivega, od naravnih lepot do kulturne dediščine. Največja atrakcija pa je zagotovo Strunjanski klif, ki velja za največji klif na vzhodnem Jadranu, saj je njegova višina kar 80 metrov. Razglašen je tudi za naravni rezervat. Obisk klifa ter Mesečevega zaliva pod njim je zanimiv v vseh letnih časih. Medtem, ko se lahko tam kopamo v čistem morju, lahko opazujemo zanimive prepadne stene, katere morje, dež in veter neprestano oblikujejo in spreminjajo.

Dostop do izhodišča, Strunjan:

Ljubljana – Strunjan:

Razdalja: 116 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Strunjan:

Razdalja: 242 km

Čas vožnje: 2 h 30 min

Koordinate izhodišča, Strunjan: 45.532335°N / 13.604564°E

Mesečev zaliv

Opis pohodne poti do Strunjanskega križa, Strunjanskega klifa in Mesečevega zaliva ter krožne učne poti po Krajinskem parku Strunjaj:

Izhodišče: Strunjan

Nadmorska višina izhodišča: 2 m

Nadmorska višina Strunjanskega križa, ki je najvišja točka na poti: 53 m

Višinska razlika: 51 m

Čas hoje: do Strunjanskega križa 20 min, če nadaljujemo do Mesečevega zaliva je 30 min. Za krožno učno pot pa potrebujemo cca 1,5 h.

Primerno za: otroke za samostojno hojo za krajšo pot od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi

Oprema: običajna pohodniška oprema

Poti so označene

Strunjanski križ

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po avtocesti v smeri Kopra. Peljemo se mimo Kopra in Izole v smeri Portoroža. Med Izolo in Portorožem opazimo smerokaz za Strunjan. Tam skrenemo desno ter se peljemo do velikega plačljivega parkirišča, kjer parkiramo.

OPIS POHODNIH POTI

Pohodna pot do Strunjanskega križa

Če se podamo samo do Strunjanskega križa, bomo za to potrebovali le 20 minut hoje. S parkirišča se sprehodimo proti hotelu Svoboda, kjer na razpotju sledimo markacijam evropske pešpoti. Kmalu za hotelom se konča asfaltirana cesta, kjer nadaljujemo po pohodni poti, ki preide v gozd. Pot nas vodi po robu Strunjanskega klifa, kjer se nam vsake toliko odpre lep razgled na morje. Kmalu prispemo do Strunjanskega križa.

Opis pohodne poti do Mesečevega zaliva

Od Strunjanskega križa lahko nadaljujemo nekaj metrov naprej ter nato opazimo pot levo navzdol. Po tej poti od Strunjanskega križa v cca 10 minutah prispemo do morja, do Mesečevega zaliva, ki je tik pod klifom. Lahko pa se podamo od Strunjana po poti tik ob obali in bomo prav tako prispeli do Mesečevega zaliva. Priporočamo krožno pot. Po eni strani ob obali, po drugi pa preko Strunjanskega klifa.

Krožna učna pot

Izhodišče krožne učne poti je prav tako na parkirišču v Strunjanu. Med potjo bomo srečali 15 informacijskih tabel, kjer se lahko marsikaj poučnega naučimo. Med potjo je na voljo tudi nekaj klopi za počitek. Dolžina poti je 5,3 km in za to potrebujemo cca 1,5 h. Na krožni učni poti si lahko ogledamo cerkev Marijinega prikazovanja, Strunjanske soline, Pinijev drevored itd. Sprehodimo se mimo mnogih nasadov kakija, mandarin, oljk, vinske trte itd.

Na pohod po Krajinskem parku Strunjan z vodnikom

Na pohod se lahko podamo tudi z vodnikom, kjer bomo izvedeli marsikaj zanimivega.

KRAJINSKI PARK STRUNJAN ZA OTROKE

Pohod

Dolžino pohoda lahko prilagodimo. Sicer pa tudi krožna učna pot ni naporna in jo lahko prehodijo mlajši otroci, če so vajeni daljših pohodov.

Kopanje

V toplejšem delu leta bodo otroci uživali ob kopanju v Mesečevem zalivu. Zagotovo najbolj zanimiva točka na poti.

Učne table

Med vsako izbrano in zgoraj opisano potjo bomo videli vsaj nekaj učnih tabel, na krožni učni poti pa vse. Tam si lahko preberemo marsikaj zanimivega o rastlinah in živalih na tem območju.

Kaki, mandarine, olive…

V jesenskih mesecih, v času ko rodi kaki, bomo na poti naleteli na več nasadov kakija, kjer pa lahko tudi kupimo pri domačinih. Domačini za prodajo ponujajo tudi mandarine, fige, olivno olje itd.

Strunjanske soline

Med krožno učno potjo si ogledamo tudi del Strunjanskih solin, za katere pa priporočamo, da jim namenite nekaj več časa.

Igrala

Ob obali in v bližini hotelov bomo prišli tudi do igral.