Krajinski park Lahinja se nahaja v osrčju Bele krajine, kjer lahko dostopamo do zanimivega izvira Lahinje ter uživamo v čudoviti naravi. V parku prevladuje voda v različnih pojavnih oblikah.

Krajinski park Lahinja je eden manjših krajinskih parkov v Sloveniji, saj obsega le 2,6 km2 površine. Njegova posebnost je kontrast med krasom ter ponekod občasno ali stalno prisotnostjo vode. Tam lahko vidimo na eni stran izrazito suho površje, na drugi pa močvirnat svet. Celotno območje je vključeno v Naturo 2000.

Dostop do izhodišča do izvira Lahinje, Krajinski park Lahinja:

Ljubljana – izvir Lahinje:

Razdalja: 104 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Maribor – izvir Lahinje:

Razdalja: 219 km

Čas vožnje: 2 h 40 min

Koordinate izhodišča: 45.501003°N / 15.209986°E

Nerajski lugi

POMEMBNI PODATKI

Info center Krajinskega parka Lahinja – Plavčeva domačija:

  • Naslov: Veliki Nerajec 11, 8343 Dragatuš
  • Kontakt: info@kp-lahinja.si; 040 842 717 ali 07 30 56 530
  • Delovni čas: https://www.kp-lahinja.si/sl/osebna-izkaznica

Možen je voden ogled po Krajinskem parku Lahinja, kar se dogovorite v Info centru Krajinskega parka Lahinja ali na zgornjih kontaktih. Več o vodenih ogledih: https://www.kp-lahinja.si/sl/paketi

Ogled krajinskega parka je primeren za majhne otroke (tudi dojenčke v vozičkih – pot je nekoliko ozka, a so na voljo odmikališča). Do izvira Lahinje pa lahko dostopamo le s športnimi vozički.

Nerajski lugi

OPIS DOSTOPA DO IZVIRA LAHINJE IN NERAJSKEGA LUGIJA

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo po Dolenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Žužemberk. Nato se peljemo skozi Žužemberk, Dolenjske toplice do Črnomlja. V Črnomlju nadaljujemo desno do Dragovanje vasi, kjer skrenemo levo in se peljemo skozi Dragatuš, Veliki in Mali Nerajec do Belčjega vrha. Tam skrenemo levo in kmalu prispemo do izhodišča. Do izvira imamo nato par minut hoje. Nerajski lugi se nahaja v bližini. Lahko se podamo peš, vendar priporočamo, da se z malimi otroki podate z avtom. Koordinate, kjer parkiramo ob cesti ter se od tam podamo peš na ogled Nerajskega lugija: 45.510943°N / 15.193802°E.

KRAJINSKI PARK LAHINJA ZA OTROKE

Ogled krajinskega parka

Na ogled parka se lahko podamo vodeno ali samostojno. Za vodenje so na voljo štirje različni paketi, kar se da dogovoriti v Info centru Krajinskega parka Lahinja. V kolikor se na raziskovanje krajinskega parka podamo sami, predlagamo predvsem ogled izvira Lahinje ter sprehod do ptičje opazovalnice v Nerajskih lugih.

Izvir Lahinje

Dostop do izvira je kratek in enostaven, traja nekaj minut. Ob kristalno čistem izviru s pitno vodo so lesene klopi, kjer predlagamo postanek. Do izvira lahko dostopamo s športnimi vozički.

Nerajski lugi

Prijetna pot po gozdu in preko močvirij nas vodi do ptičje opazovalnice. Glede na močvirnat teren je priporočljivo, da se držimo urejene poti. Z lahkoto se na to pot podamo z običajnimi otroškimi vozički.