Kozji vrh je manj obiskana gora severovzhodno od Storžiča. Po t na vrh poteka ves čas po gozdu, na vrhu se pa odpre le razgled na vse gore okrog Jezerskega.

Dostop do izhodišča, Kanonir

Ljubljana – Kanonir:

Razdalja: 49 km

Čas vožnje: 50 min

Maribor – Kanonir:

Razdalja: 174 km

Čas vožnje: 2 h

Koordinate izhodišča, Kanonir: 46.3801°N / 14.4619°E

Kozji vrh

Opis pohodne poti na Kozji vrh:

Izhodišče: Kanonir

Nadmorska višina izhodišča: 725 m

Nadmorska višina Kozjega vrha: 1628 m

Višinska razlika: 903 m

Višinska razlika na poti: 915 m

Čas hoje: 2 h 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 6 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Za otroke vzpon primeren v času, ko ni snega in ob lepem vremenu.

Oprema: oprema za visokogorje

Pot je označena

Razgled na Storžič

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti. Avtocesto zapustimo na izvozu za Kranj vzhod in se peljemo proti Kranju. Ko prispemo do krožnega križišča tik pred Kranjem, skrenemo desno za Jezersko. Peljemo se proti Jezerskim in smo pozorni na gostilno Kanonir na levi strani. Takoj za gostilno skrenemo levo v smeri Dol – Podstoržič in kmetije Kovk. Peljemo se po nekoliko ožji cesti, katera nas vodi mimo nekaj hiš. Ko prispemo do križišča, kjer se levo odcepi strma cesta, kjer je tudi oznaka za kozji vrh, parkiramo nekje ob cesti.

OPIS POHODNE POTI

Z izhodišča se podamo po strmi cesti levo navzgor po kateri hodimo cca 20 minut. Ko prispemo iz gozda, na rob pašnika imenovanega Robci, se nam odpre lep razgled proti Kočni. Robci se nahajajo na sedlu med vrhovoma Kozji vrh in Macesnovec. Z Robcev nadaljujemo po kolovozu v smeri Kozjega vrha. Kolovoz postaja vedno bolj strm in se kmalu spremeni v planinsko pot. V mokrem je pot v nekaterih delih nevarna za zdrs. Mogočne pečine Kozjega vrha obhodimo v njihovem spodnjem delu. Jih je pa zanimivo pogledati od spodaj navzgor. Za tem prispemo na neizrazito sedlo med Kozjim vrhom na levi ter Turnim na desni. Tu nadaljujemo levo proti Kozjemu vrhu. Prvi del poti je po gostem gozdu, nato pa prispemo na greben Kozjega vrha. Del poti je izpostavljene, kjer je potrebne tudi nekaj več previdnosti. Kmalu prispemo na travnat in lepo razgleden Kozji vrh.

KOZJI VRH ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Kozji vrh je dolg in na manjših delih nevaren za zdrs. Zato priporočamo pohod le tistim otrokom, ki so vajeni dolgih pohodov ter staršem z nošenjem otrok z veliko kondicije. Sicer pa je pohod med mogočnimi gozdovi zelo lep.

Igra, malica in počitek na razglednem vrhu

Kozji vrh je travnat in lepo razgleden. Tam je dovolj prostora za igro, počitek na mehki travi in predvsem uživanje v lepi neokrnjeni naravi, kjer nikoli ni gneče.

Jezersko

Predvsem za otroke priporočamo postanek ob povratku domov ob jezeru na Jezerskem. Tam ne manjka idej za igro, lahko pa si privoščimo tudi kaj za pojest.