Naravna znamenitost v osrčju Istre je prava atrakcija za obiskovalce, še posebej v toplejšem delu leta, ko se lahko tam kopamo. Slapovi na reki Mirni so naredili vdolbine v skale, ki spominjajo na kotle, od tod tudi ime. Dejansko gre za tolmune, ki so pravi raj za kopanje. Včasih je na tem območju obstajala živahna vasica, danes pa gre za zaščiteno območje.

Dostop do izhodišča, vas Kotli:

Ljubljana – Kotli:

Razdalja: 133 km

Čas vožnje: 1 h 40 min

Maribor – Kotli:

Razdalja: 260 km

Čas vožnje: 2 h 50 min

Koper – Kotli:

Razdalja: 52 km

Čas vožnje: 55 min

Koordinate Kotlov, parkirišče: 45.368141°N / 14.017826°E

Kotli

Dostop do Kotlov:

Izhodišče: vas Kotli

Čas hoje: 5 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok – ni primerno povsod, kar pa mora vsak sam ocenit.

Vozički: primerno za vozičke po vasi in na most, od koder je lep razgled na Kotle

Primeren čas: v vseh letnih časih

Oprema: običajna pohodniška oprema

Vstopnine ni

Kotli

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Maribora, Ljubljane in Kopra se zapeljemo po avtocesti do izvoza za Črni Kal, ki se nahaja malo pred Koprom (iz smeri Ljubljane). Nato ves čas sledimo cesti proti Hrvaški ter se peljemo čez mejni prehod Sočerga. Peljemo se do Buzeta, od koder nadaljujemo naravnost še cca 7 km. Nato opazimo odcep v desno za Kotle. Peljemo se po precej ozki cesti do parkirišča tik pred vasico Kotli.

OPIS DOSTOPA DO KOTLOV

Ko parkiramo, že opazimo zgornji delo reke z tolmuni. Nato se lahko na ogled podamo tik ob reki ali pa čez most, mimo lokala ter malo za lokalom po ozki stezici skozi gozd, katera nas pripelje do spodnjega dela tolmunov. Nekateri deli so malo izpostavljeni, zato priporočamo previdnost, še posebej za otroke. Lahko pa se podamo tudi do spodnjega dela mlina.

KOTLI ZA OTROKE

Ogled Kotlov

Ogled čudovitega naravnega pojava, kjer je voda izdolbla tolmune, je prava paša za oči. Zagotovo zanimivo za vse vrste obiskovalcev.

Kopanje

Nedvomno je za otroke tukaj največja atrakcija kopanje. Kopanje je dovoljeno povsod. Priporočamo le večjo previdnost zaradi precej spolzkih skal ponekod.

Ogled vasice Kotli

Vasica je bila včasih precej poseljena, danes je tam nekaj nastanitev in lokal. Prijetna vasica tudi za sprehod.