Kotečnik je vrh v Posavskem hribovju, ki je poznan predvsem med plezalci, saj se pod vrhom nahajajo idilične stene za plezanje. Sicer pa je vrh prijeten tudi za pohod. S predvrha se razprostira lep razgled, glavni vrh pa je porasel z gozdom.

Dostop do izhodišča, Zabukovica:

Ljubljana – Zabukovica:

Razdalja: 71 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Zabukovica:

Razdalja: 68 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate izhodišča, Zabukovica: 46.2036°N / 15.1618°E

Kotečnik

Opis pohodne poti na Kotečnik:

Izhodišče: Zabukovica

Čas hoje: 1 h 15 min; višinska razlika na poti: 342 m

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 – 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: ni primerno za vozičke

Primeren čas: v vseh letnih časih, pozimi z otroki, če ni preveč snega

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Razgled z predvrha Kotečnika

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora, iz Maribora pa v smeri Ljubljane. V obeh primerih izberemo na avtocesti izvoz za Žalec. Zapeljemo se do Žalca, kjer sledimo oznakam za Griže. Nato se zapeljemo skozi vas Migojnice ter nadaljujemo proti Zabukovici. Peljemo se skozi vas Zabukovica. Na koncu vasi opazimo v desno cesto za lovsko kočo Gozdnik, mi pa nadaljujemo levo po cesti, katera nas pripelje do naslednjega križišča. Tam skrenemo desno, v smeri Pongrac od številke 147 – 170a. Sledimo tej cesti in ko prispemo nekoliko višje na križišče dveh cest, parkiramo ob cesti.

OPIS POHODNE POTI NA KOTEČNIK

S parkirišča ob cesti se podamo peš po levi zgornji cesti. Po cca 20 minutah hoje prispemo do prevala med Kotečnikom ter Gozdnikom. Skrenemo desno v smeri Kotečnika. Pot nas vodi mimo hiše, po kolovozu, kateri pa se kmalu spremeni v pešpot. Pot nas večji del vodi po grebenu, ponekod je bolj strma, ponekod položna. Prispemo do predvrha, kjer je vpisna skrinjica ter lep razgled. Nato nadaljujemo pot naprej po grebenu, katera se za par metrov spusti in ponovno dvigne. Kmalu prispemo do najvišjega vrha Kotečnika, kjer je še ena vpisna knjiga. Vračamo se po isti poti.

OSTALI DOSTOPI

Na vrh se lahko podamo tudi mimo plezališča, kjer pa je pot nekoliko bolj zahtevna ter neoznačena. Iz Žalca se peljemo Za Arjo vas, skozi naselje Petrovče in Kasaze vse do Liboj. Peljemo se mimo kamnoloma. Od kamnoloma se peljemo še cca 2,5 km, kjer parkiramo ob cesti. V hrib opazimo pot, po kateri se podamo strmo navzgor. Po cca pol ure prispemo do plezališča. Od tam nadaljujemo pod skalami ter strmo navzgor proti vrhu Kotečnika.

KOTEČNIK ZA OTROKE

Pohod na Kotečnik

Pohod na Kotečnik je po označeni poti enostaven. Priporočamo le previdnost na grebenu, kjer je na eno stran precej strmo in prepadno. Pohod mimo plezališča pa je nekoliko bolj zahtevno za majhne otroke, saj je pot zelo strma na določenih delih.

Čudoviti razgledi

S predvrha Kotečnika se razprostira lep razgled na okoliške vrhove. Tam priporočamo počitek in čas za opazovanje ostalih vrhov.

Plezanje

Kotečnik je poznan predvsem po plezališču. Za tiste, ki ukvarjajo s plezanjem, je to dobesedno raj. Je pa lepo videti mogočne stene tudi za vse ostale pohodnike.