Koralpe so pogorje z idilično lego za odlično turno smuko, pohodništvo, gorsko kolesarjenje, smučanje na urejenih smučiščih ali pa samo za izlet v naravo ter uživanje ob čudovitih razgledih.

Najvišji vrh: Speikkogel (2140m)

Razdalja: Dravograd – Koralpe: 60 km, 1h; Ljubljana – Koralpe: 160 km, 2 h

Primerne za: smučarje, deskarje, turne smučarje, gorske kolesarje, pohodnike, ljubitelje narave in miru

Koralpe se ponašajo predvsem z dobro urejenimi smučišči, ki segajo vse do višine 2000 metrov. Na svoj račun pa seveda pridejo tudi turni smučarji, ki se lahko podajo na vrhove Koralp praktično iz vseh strani. Koralpe nikjer niso tako zahtevne in prepadne, da se ne bi dalo podati nanje s turnimi smučmi, ko sneg zakrije ponekod moteče borovce. V poletnih mesecih so Koralpe prav tako dobro obiskane, saj se nanje podajajo pohodniki, gorski kolesarji ter izletniki. Glavni razlog za obisk Koralp so enkratni razgledi na vse strani. Iz Koralp se lepo vidi tudi Slovenske vrhove. Koralpe pa so zanimive tudi za ljubitelje kamnin, saj so sestavljene iz metamorfnih kamnin in zaradi tega pogosto razlog za geološka preučevanja. Na Koralpah so včasih pridobivali osnove za steklo in porcelan, ker je tam veliko zalog kremena in gline. Svoj pomen za dobrobit pa prinaša tudi voda, katere se velik del steka v jez pri Sobotah, kjer se ta voda uporablja za električno energijo.

KORALPE RAJ ZA ALPSKE IN TURNE SMUČARJE

Smučišča na Koralpah zajemajo okoli 28 kilometrov smučarskih prog. Od tega je 13 kilometrov prog zahtevnejših, 13 kilometrov srednje zahtevnih ter le 2 kilometra prog velja za manj zahtevne. V zimskih mesecih na svoj račun pridejo tudi ljubitelji teka na smučeh ter sankanja, saj imajo urejenih kar 60 kilometrov tekaških prog ter sankališče. Zaradi velike prostranosti ter pestrosti žičniških naprav, skoraj nikoli ni gneče. Koralpe postajajo vedno bolj popularne tudi za turne smučarje, saj je možnosti za odlično turno smuko zelo veliko.

ČUDOVITI RAZGLEDI IN NEOKRNJENA NARAVA

Koralpe se lahko pohvalijo s čudovitimi razgledi, ki segajo na vse strani ter lepo neokrnjeno naravo. Kljub mnogim smučarskih progam je tam še vedno zelo veliko neokrnjene narave. Do najvišjega vrha Speikkogel (2140 m) je sicer urejena asfaltirana cesta, a le za namene dostopa do oddajnika avstrijske televizije in radarja avstrijske zvezne vojske. Za obiskovalce je vožnja po tej cesti prepovedana. Kljub temu, da oddajniki na nek način kazijo to lepo naravo, so po drugi strani razpoznavna točka Koralp. Zaradi svoje veličine so prav zanimivi za ogled. Pohodne poti po Koralpah so dobro označene. Od kratkih do zelo dolgih, od ene do druge koče in z nemalo sreče boste naleteli tudi na kakšnega gamsa ali svizca. V poletnih mesecih so pobočja Koralp porasla z mehko travo, cvetlicami ter tudi brusnicami in borovnicami. Večina pohodnikov se poda do najvišjega vrha Speikkogel, kateri pa stoji le nekaj metrov stran od oddajnikov. Na njem je velik križ.

Koralpe so odlična izletniška točka tudi za Slovence, saj so relativno blizu. Zaradi dobre turistične ponudbe skozi vso leto privabljajo mnogo obiskovalcev. Na Koralpah nikoli ne boste v gneči, imeli boste lahko delček neokrnjene narave samo zase.