Korada je razgleden vrh, ki leži zahodno od reke Soče, na severnem robu Goriških Brd. Na razglednem travnatem vrhu so lesene klopi in miza, vpisna knjiga ter lep razgled. Malo pod vrhom je planinska koča.

Dostop do izhodišča:

Ljubljana – Korada:

Razdalja: 129 km

Čas vožnje: 1 h 50 min

Maribor – Korada:

Razdalja: 256 km

Čas vožnje: 3 h

Koordinate izhodišča, odcep za Korado: 46.06865°N / 13.56742°E

Korada

Opis pohodne poti na Korado:

Nadmorska višina izhodišča: 748 m

Nadmorska višina Korade: 812 m

Višinska razlika: 64 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: majhne otroke, za samostojno hojo od 3 let dalje ter za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Vzpon primerne tudi za športne vozičke.

Primeren čas obiska: v vseh letnih časih. Priporočamo ob lepem vremenu.

Oprema: običajna športna ali pohodna oprema

Korada

Koča na Koradi

Koča je odprta vse dni v letu, a le med vikendi in prazniki (ob petkih od 15.00 – 20.00, sobote od 10.00 – 20.00, nedelje od 10.00 – 20.00)

Do bližine koče se je možno zapeljati (hoje od parkirišča do koče je cca 5 minut).

Kontakt: 041 352 584, pdbrda@pzs.si

OPIS DOSTOPA

Iz Maribora in Ljubljane se peljemo naprej od Ljubljane po Primorski avtocesti vse do Nove Gorice. Od Nove Gorice se peljemo naprej v smeri Tolmina. Peljemo se do kraja Plave, kjer skrenemo levo čez Sočo. Sledimo vijugasti ponekod stmi cesti mimo kraja Vrhovlje pri Kojskem in tam že lahko sledimo oznakam za Korado. Ko prispemo do makadamskega odcepa za Korado, parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

Za majhne otroke je najboljši dostop po makadamski cesti, saj je pot enostavna in kratka. Ves čas sledimo makadamski cesti, dokler ne prispemo do Koče Korada. Od koče do vrha nas loči še dobrih 5 minut lahko hoje.

OSTALI DOSTOPI

Daljši markirani poti sta iz Plave in Zamedveje. Tako za eno kot drugo pot potrebujemo cca 2,5 h. Obe poti sta nezahtevni in lahko sledljivi.

KORADA ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Korado je enostaven, kratek in tako primeren tudi za najmlajše in celo športne vozičke.

Koča na Koradi

Četudi je koča odprta le med vikendi, so lahko lesene klopi in mize v prijetni senci pred kočo odlična točka za počitek. V kolikor pa prispemo na kočo med vikendom, si lahko privoščimo odlično domačo hrano, pijačo ter tudi prenočišče. Ob koči je gugalnica ter odprt prostor za peko.

Razgledni vrh

Vrh Korada se ponaša z lepimi razgledi, ki ob lepem vremenu sežejo vse do najmogočnejši gora Julijskih Alp kot tudi do Dolomitov. Na vrhu so lesene klopi in pa tudi mehka trava, kjer si lahko vzamemo čas za igro, počitek, malico.

Sprehod do cerkvice sv. Genderce

Malo pod vrhom se nahaja cerkev sv. Genderce, do katere se lahko sprehodimo z vrha ali od koče ali pa naredimo krožno turo.

Opazovanje cvetlic

V poletnih mesecih na Koradi raste veliko vrst cvetlic. Med njimi so tudi nekatere redke vrste. Zato posebej nakazuje tabla travišča na Koradi.