Kope so raj za zimska in poletna dogajanja. V vseh letnih časih je na voljo več aktivnosti tako za otroke kot odrasle. Umaknete se lahko v neokrnjeno naravo Pohorja ter uživate v obsežnih gozdovih, šotnih barjih, lepih razgledih in mnogih športnih aktivnostih. Kope so znano smučišče, ki nudijo od lahkih do zahtevnih prog. Smučišča so primerna tudi za učenje smučanja.

Z DUDO NA SMUČKE

Težko je odločiti, kdaj je pravi čas za začetek smučanja. Najbolje je eno stavno poskusiti ter videti odziv otroka. Tako sem Suzi postavila prvič na smučke pri dveh letih na smučarski progi Pungart na Kopah. Proga je več kot odlična za učenje, saj je položna ter ima sedežnico. Suzi je z veseljem počasi drsela po dokaj položnem smučišču. Za začetek sem ji zaradi varnosti raje dodala pas ter jo imela na vrvici, ker pa sem kasneje umaknila. Sicer je bil njej pas zelo všeč in je vedno tarnala po njem. Ker je bila še tako majhna na smučkah in je še vedno oboževala dudo, jo je vzela s seboj tudi na smučanje. Na smučiščih je tako bila vedno atrakcija, saj ni ravno običajno, da se smuča z dudo. Sicer pa glede na izkušnje menim, da je pravi čas dati otroka na smuči nekje okoli treh let ali več, ko že nekoliko več razume.

OPREMA ZA OTROKE

Za otroke, ki se učijo smučanja je najboljše imeti kratke smuči, ki segajo nekje do brade. Palice za začetek niso potrebne. Zelo pomembna pa je čelada, brez katere ne priporočam na smučišče. Otrok pa bo vesel tudi smučarskih očal in seveda toplih oblačil ter v hladnejših dneh tudi podkape. Nekateri se odločijo tudi za zaščito za hrbet. Mnogim otrokom bodo v začetku moteči pancerji, saj se jim zdijo zelo trdi in neprijetni. Mi smo z hojo s pancerji začeli že doma po stanovanju. Nadeli smo celo smuči. Vse je potekalo skozi igro. Zato ni bilo nobenega problema začeti s smučanjem.

UČENJE NA KOPAH

Prvi smučarskih spusti na Kopah so lahko kar na travniku pred Grmovškovim domom, kjer se otrok lahko prvič pelje par metrov. Od smučišč pa so na voljo tri proge, ki so primerne za učenje. Dve od teh imata krogce, ena pa sedežnico. Meni se je za tako majhnega otroka zdela najboljša proga s sedežnico, saj si je Suzi vsakič spočila na njej. Hkrati pa ji sedežnica predstavlja zabavo. Suzi sem začela učiti sama, na kar smo se pri njenih treh letih odločili za smučarsko šolo. To se je zelo dobro obrestovalo, saj kot večina otrok je tudi ona raje sledila navodilom učiteljice kakor staršev. Smučarske šole se izvajajo dejansko na skoraj vseh smučiščih, tako tudi na Kopah. Po smučanju je Suzi uživala na igralih pred Grmovškovem domu ter ob slasti pici ter soku.

Za smučanje najmlajših je potrebno zelo veliko potrpljenja, vztrajnosti, najprej igre na snegu ter šele nato smučanja. Zato priporočam, da po nekaj časa vpišete otroka v smučarsko šolo, kjer bo pridobil odlična znanja in prav tako bolj poslušal učitelja, kakor vas. V vsakem primeru naj smučanje za otroka predstavlja zabavo, užitek, igro in nikakor obveznost, ki je želja staršev. Potrebno ga je primerno motivirati. V kolikor ste sami strastni smučarji in bo otrok to redno spremljal, je velika verjetnost, da bo tudi sam izrazil željo po tem čudovitem športu.